Ministerstvo průmyslu: Výrazně jsme podnikatelům ulevili od byrokracie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Administrativní zátěž podnikatelů se loni značně snížila. Z celkem 78 identifikovaných opatření se jich podařilo v roce 2014 naplnit 52, vyplývá ze zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu o pokroku ve snižování administrativní zátěže podnikatelů za rok 2014, kterou schválila vláda. Cílem je do konce letošního roku snížit zátěž podnikatelů prostřednictvím 60 opatření. Podnikatelé takový optimismus nesdílejí.

V letech 2005 až 2012 se podle ministerstva průmyslu a obchodu podařilo díky legislativním úpravám snížit administrativní zátěž o více než 23 procent. Od roku 2013 byl stanoven nový cíl, a to zjednodušit administrativní povinnosti pomocí 60 konkrétních opatření.

„Valná většina opatření byla splněna právě během loňského roku. Navržená opatření vycházejí jak z řad státní správy, tak z řad odborné podnikatelské veřejnosti,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Celkově se administrativní zátěž nepatrně snižuje, ale zdaleka to není stav, který je srovnatelný s nejvyspělejšími zeměmi. Zvládáme například skutečně rychle zakládat firmy, ale jejich zrušení je nekonečná exkurze všemi úřady, a trvá to měsíce, a to v naprosto jednoduchých případech,“ řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Kapitola sama o sobě je podle něj český daňový systém.

Nyní se expertní skupina zabývá možností snížit administrativní zátěž podnikatelů při placení koncesionářských poplatků

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na česko-čínském podnikatelském fóru v Praze uvedl, že ministerskou zprávu zatím neviděl. „Zrovna včera jsem ale navštívil Ostravu, Opavu, Bruntál a Krnov a neslyšel jsem tam, že by se to (administrativní zátěž) snížilo,“ podotknul.

Veřejná správa a zástupci podnikatelů při snahách o redukci zátěže při podnikání spolupracují v rámci činnosti expertní skupiny.

Výsledky její činnosti se projevily v konkrétních opatřeních, jako byla například redukce údajů v evidenci ubytovaných hostů a možnosti digitálního přenosu údajů o ubytovaných cizincích pro cizineckou policii nebo sjednocením lhůt pro provádění prohlídek technické kontroly STK pro nová vozidla určená k provozování autoškol se lhůtami pro ostatní vozidla.

Nyní se expertní skupina zabývá možností snížit administrativní zátěž podnikatelů při placení koncesionářských poplatků, zaměřuje se na bezúplatné veřejné zpřístupnění Sbírky zákonů na internetu nebo odstranění neúměrné zátěže při účasti ve výběrových řízeních. Výrazné zjednodušení pro podnikatele podle MPO přinese i aktuálně připravované zpřístupnění všech formulářů státní správy na internetu.

Petr Frisch: Česko, daňový ráj, ale pro cizince