Ministerstvo si nechá vyrobit prádlo s bobrem. Za stovky tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Speciální dáreček si nechá vyrobit na zakázku ministerstvo životního prostředí. Zadalo zakázku na tisíc kusů spodního prádla s bobrem na dámské a ptákem kormoránem na pánské variantě. Jde o součást tendru na výrobu propagačních předmětů pro kampaň Česká příroda, předpokládaná hodnota je maximálně 600 tisíc korun.

Ekologové nákup kritizují a upozorňují na to, že peníze se mohly využít smysluplněji. Zakázka je podle serveru lidovky.cz schvalována na poslední chvíli, aby se stihly vyčerpat peníze z letošního rozpočtu. Lhůta pro nabídky vypršela ve středu, smlouva by měla být podepsána do konce roku.

Vedle obvyklých propagačních předmětů, jako jsou propisky, pastelky, deštníky, omalovánky nebo samolepky, je její součástí spodní prádlo s potiskem.

„Pokud bychom zůstali jen u tradičních tužek a deštníků, tak byste se určitě neptali. A když se ptáte, tak se už o naší přírodě veřejně mluví a lidé se o ni budou intenzivněji a nadto i atraktivním způsobem zajímat. A dozvědí se mimo jiné i to, že o naše bobry a velké ptáky musíme vytrvale pečovat,“ sdělil serveru ministr Tomáš Podivínský.

Kormorán s bobrem, podle Duhy ubohost

Propagační předměty mají podle mluvčího resortu Matyáše Vitíka hlavně propagovat, byť i kontroverzně. Prádlo chce ministerstvo rozdávat v rámci kampaně, soutěží i věcných darů. „Schopnost sebeironie je jedna z cest, jak ve zkratce upozornit na problémy, které se kvůli své odbornosti složitě komunikují,“ podotkl mluvčí.

Na pánském spodním prádle bude podle mluvčího potisk ptáka kormorána, který byl vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných druhů, protože jeho počty svědčí o jeho přemnožení, než o nutnosti jej chránit. „Na dámském spodním prádle bude potisk bobra, neboť je součástí přírody, byť někdy z ne zcela pozitivním dopadem na své okolí,“ dodal Vitík.

Ekologické sdružení Hnutí Duha nápad kritizuje. Jeho mluvčí Jan Piňos ho označil za „ubohý“. „Ty peníze by se daly využít pro nesčíslně užitečných projektů ve prospěch přírody,“ uvedl. Poukázal i na to, že resort je prakticky stále řízen ODS. Současný ministr byl náměstkem svého předchůdce Tomáše Chalupy z ODS, s nímž dosud některé záležitosti konzultuje.

Podivínský musel před několika dny vysvětlovat i další nákup na poslední chvíli. Rozhodl o nákupu 130 nových aut za desítky milionů korun.