Ministerstvo životního prostředí stoplo velké zakázky

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec Zdroj: CTK

Ministerstvo životního prostředí letos nepočítá s žádnými významnými veřejnými zakázkami za více než 300 milionů korun. Týká se to i jeho resortních organizací. Vyplývá to z materiálu, o němž bude ve středu informovat vládu.

Na ministerstvu pokračují dva audity, interní a z ministerstva financí. Od lednového nástupu nového vedení zrušilo ministerstvo řadu projektů, prověřilo všechny konzultační smlouvy a zrušilo smlouvy s poradci. Ušetřit chce i na externích právnících.

Ministerstvo doposud na základě auditu prověřilo 21 problematických smluv za 173,3 milionu korun, jež vypovědělo nebo ukončuje. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že úřad pozastavil například projekt za téměř 100 milionů korun na ekonomický informační systém. Stejně ukončil leasingový projekt na auta za přibližně 60 milionů korun.

„Budeme to řešit podstatně levnějším způsobem a více hospodárným. Troufám si říct, že jen za první měsíc jsme minimálně 150 až 200 milionů korun ušetřili,“ řekl.

Náklady ministerstva na konzultační, poradenské a právní služby už na začátku roku kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj za dva roky, kdy vedli resort exministři Tomáš Chalupa (ODS) a Tomáš Podivínský (KDU-ČSL), vzrostly náklady více než dvojnásobně.

„Výrazně jinak využíváme právní služby, protože v minulosti nebyl problém z hlediska hodinových sazeb ale v počtu hodin. Myslím, že to zdaleka nebylo hlídáno. Většinu věcí si chceme dělat vlastními silami,“ tvrdí Brabec.

V roce 2011 ministerstvo životního prostředí zaplatilo podle NKÚ 240 tisíc korun za právní služby externí společnosti, jejíž hodinové sazby se pohybovaly od 5878 korun do 12 747 korun. Ministerstvo tehdy kontrolorům nepředložilo žádné dokumenty, které by dokládaly splnění objednávky.

V roce 2010 ministerstvo za konzultační, poradenské a právní služby zaplatilo 23,3 milionu korun, o rok později 34,8 milionu korun a v roce 2012 zhruba 48 milionů korun.