Ministr kultury Besser rezignoval

Jiří Besser

Jiří Besser Zdroj: Jiri Kotatko, Sedmicka

Ministr kultury Jiří Besser (STAN) dnes rezignoval. Skončit ve funkci se rozhodl proto, že necítil podporu kolegů a nedostal prostor se obhájit. Mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík řekl, že Besser odeslal rezignační dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě. V majetkovém přiznání to neuvedl. Premiér Besserovu demisi přijal a zároveň mu poděkoval za odvedenou práci, zejména v oblasti církevních restitucí.

Vzhledem k tomu, že Jiří Besser necítí podporu svých stranických kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit, dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky, uvedl mluvčí v tiskové zprávě.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci řekl, že Besserovu demisi očekával. Současně však zdůraznil, že Jiří Besser odvedl ve vládě velký kus práce, především když se zasadil o narovnání vztahu mezi církvemi a státem. „Jde o průlomovou záležitost, ve které se dvacet let mnoho neudělalo, takže za ni mu chci poděkovat,“ řekl Nečas. Dodal také, že v souladu s ústavou předá ministrovu demisi prezidentu republiky přístí týden, s ohledem na program Hradu v souvislosti s návštěvou ruského prezidenta Medveděva. Nečas navíc odpoledne odlétá do Bruselu na summit o budoucnosti eura.

Nečas od TOP 09 a STAN čeká, že po víkendu dostane nominaci na Besserova nástupce. STAN chce vybrat kandidáta na nového ministra v pondělí.

Na Besserovu kauzu upozornil minulý čtvrtek internetový deník Insider. Ministr poté své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci příteli, podnikateli Pavlu Hráchovi. Ten byl již dříve odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře.

Besser v pondělí řekl, že je připraven odejít, pokud mu bude prokázáno korupční jednání. Chtěl však před tím předložit kabinetu připravený zákon o církevních restitucích. Koaliční politici mu ale dali najevo, že jim jeho kauza vadí.

Podle neoficiálních informací má Bessera nahradit poslankyně TOP 09 Alena Hanáková. Podle médií jsou na seznamu kandidátů také například náměstek ministra Radek Zdráhal nebo jeho žena, muzikantka Zuzana Lapčíková.

Besserův přítel Hrách byl odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře. Dostal podmínku a soud mu v listopadu vyměřil také pokutu 600 tisíc korun. Podnikatel u soudu tvrdil, že nemá na její zaplacení. Letos přitom prý splatil hypotéku za 4,4 milionu korun na floridský byt. Hrách tvrdí, že hypotéku platil z peněz, které utržil za prodej své firmy.