Ministr Ludvík: Nemocniční sestry by si měly dramaticky přilepšit

MILOSLAV LUDVÍK, ředitel, Fakultní nemocnice Motol

MILOSLAV LUDVÍK, ředitel, Fakultní nemocnice Motol Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví.
Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví.
Miloslav Ludvík
Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb bude ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012), Vybrala ho 12. června krajská nominační konference strany.
Miloslav Ludvík
7
Fotogalerie

Nový ministr zdravotnictví přichází s novým receptem na jeden z největších problémů českého zdravotnictví – nedostatek sester. Zdravotní sestry v nemocnicích by podle Miloslava Ludvíka měly dostat „dramaticky vyšší“ příplatky za směnnost.

„Dnes činí příplatek 400 až 1000 korun za měsíc. Rád bych navrhl vládě, aby se na pravé straně ten koridor otevřel. Otázka zní kde, jestli na pět tisíc, deset tisíc,“ říká pro deník E15 Ludvík. V tuto chvíli se chystají analýzy, kolik dnes v souhrnu na tento příplatek vydávají. Na jejich základě vypracuje ministerstvo modely, jaké navýšení si může systém dovolit.

O další peníze ze státního rozpočtu kvůli tomu Ludvík žádat nechce. „Vůbec se nebráním tomu provést revizi sytému, a zjistit, kde by mohl být volné peníze. To je legitimní požadavek na ministra zdravotnictví, kterému jsem ochoten vyhovět,“ uvedl Ludvík. Právě tyto peníze by přesunul do vyšších příplatků pro sestry. „Už dnes ale vím, že moc tam nebude, ani když vymeteme všechny kouty,“ dodal.

Už nyní se pro následující dva roky počítá zvýšením tarifních platů zdravotníků o deset procent. Navrhovaný vyšší příplatek, který chystá ministr Ludvík, by cíleně zlepšil situaci na odděleních s třísměnným nebo nepřetržitým provozem.

Právě tam se dnes sestry shánějí nejhůř. „Nemáte jiný nástroj, jak sestry vrátit k lůžkům, než peníze. A ty musí být adresné. Musíme najít způsob, jak se trefit přímo doprostřed terče,“ vysvětluje Ludvík.

Zvyšování spoluúčasti ministr Ludvík odmítá, naopak považuje za důležité prosadit zákon o automatickém navyšování plateb státu do zdravotnictví. „Podle mě je to dokonce zásadní politická otázka. Je to jedna z nejzákladnějších věcí,“ říká Ludvík.

Rozhovor s ministrem Miloslavem Ludvíkem čtěte příští týden v deníku E15.


Buď pravidelná valorizace plateb státu, nebo vyšší spoluúčast

"Pravidelná valorizace plateb státu do zdravotnictví je důležitá, protože vyjadřuje zodpovědnost státu za jeho občany," říká Miloslav Ludvík. "Buď se peníze do zdravotnictví vezmou formou pravidelné valorizace z daní, nebo spoluúčastí pacientů."

Video placeholde
Miloslav Ludvík, pravidelné zvyšování plateb • E15, ač