Ministr Němeček na nákupech. Chystá centrální zakázky za stamiliony

Léky.

Léky.

Ministerstvo zdravotnictví shání pro svoje nemocnice medicinální plyny v hodnotě 110 milionů korun. Pokud se nákup povede, byl by to první centrální nákup zdravotnických prostředků podobného rozsahu. Příští rok chce nakoupit poprvé centrálně také léky – různá antibiotika. Ta by měla být v hodnotě 202 milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví řídí jedenáct všeobecných nemocnic, psychiatrické nemocnice a několik specializovaných ústavů. V těchto nemocnicích je více než čtvrtina všech nemocničních lůžek v Česku.

O potenciálu centrálních nákupů ve zdravotnictví mluvil v minulosti ministr financí Andrej Babiš. Podle něj se díky nim může významně ušetřit.

Pokus, který nevyšel

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se už předloni pokusil centrálně pro „své“ nemocnice nakoupit jehly a další materiál. Kvůli odvolání neúspěšného uchazeče se ale soutěž natolik protáhla, že se mezitím potřeby nemocnic změnily. Nakonec ze zakázky nic nebylo.

„Pro přímo řízené organizace ministerstvo zdravotnictví již centrálně nakupujeme elektřinu, plyn, automobily, výpočetní techniku a za období let 2014 až 2015 jsme uskutečnili centralizované nákupy v objemu přes 500 milionů korun, přičemž jsme dosáhli úspory ve výši přes 100 miliónů korun,“ uvádí ministerstvo.

Bývalý ministr zdravotnictví, poslanec TOP 09 Leoš Heger tvrdí, že s centrálními nákupy medicínských prostředků jsou potíže. „Cesta centrálních nákupů zdravotnických komodit, o nichž se čas od času hovoří s velkou naději, není všelékem, jak se nakonec v minulosti několikrát potvrdilo,“ uvedl před časem.

Celkem za miliardu

Centrální nákup léků do nemocnic avizoval Němeček už v roce 2014, možné úspory tehdy odhadl v řádech stovek milionů korun.

Příští rok se kromě zmíněné zakázky na antibiotika chystá společný nákup desinfekčních prostředků a hygienických prostředků. Spolu se zakázkami na nezdravotnické komodity by se v roce 2017 mělo uskutečnit pro organizace řízené ministerstvem zdravotnictví deset centrálních veřejných zakázek. „Celkový objem těchto nově připravovaných centrálních nákupů překročí miliardu korun,“ uvádí ministerstvo.