Ministr Pelikán nestíhá. Sklízí kritiku soudců

Resty. K problémům, které nedokázal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyřešit, patří tendr na elektronické náramky pro vězně.

Resty. K problémům, které nedokázal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyřešit, patří tendr na elektronické náramky pro vězně. Zdroj: CTK

Procesní kodexy, soudcovská samospráva, insolvenční rejstřík a z pohledu vlády důležité zákony. To vše se v tomto volebním období buď nestihne, nebo má zpoždění. A k tomu ještě nedostatky v koncepci vězeňství či krach zakázky na elektronické náramky pro pachatele méně závažných deliktů. Výčet nedodělků ministerstva spravedlnosti začíná být dlouhý. Příští měsíc to bude rok, co ho řídí Robert Pelikán (ANO). V poslední době musí často vysvětlovat, proč je ve skluzu.

Byť jde o závazky z koaliční smlouvy, nechce ministr přípravu nového občanského soudního řádu ani trestního řádu uspěchat. „Promarníme šanci alespoň jeden z nich změnit,“ vytýká Pelikánovi šéf ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD.

„Není cílem pana ministra za každou cenu předložit procesní kodexy, aby je bylo možné projednat v tomto volebním období. Spíše chce připravit pro svého nástupce kvalitní návrhy právních úprav,“ vysvětluje ministerstvo.

Ve stále větším skluzu je schvalování nových zákonů a novel, například o státním zastupitelství nebo o soudních znalcích. Návrhy jsou bombardovány dalšími připomínkami, takže je ještě neschválila ani vláda. Přitom zpřísnění podmínek jmenování soudních znalců i sankcí vůči nim není okrajová záležitost, jak ukázal případ zdravotní sestry z Rumburka. „Je to problém a my se jím chceme zabývat ještě v tomto volebním období,“ apeluje na ministra Tejc.

Ve stále větším skluzu je schvalování nových zákonů a novel, například o státním zastupitelství či o soudních znalcích.

Občas Pelikán výhrady uzná. Když byl koncem ledna při poslaneckých interpelacích tázán, proč se do tendru na elektronické náramky nikdo nepřihlásil, odpověděl: „Tady se bohužel opravdu nemám čím chlubit.“ Fakt je, že zakázku neuzavřeli ani jeho předchůdci.

Dalším slibem sestavy socialistů, ANO a lidovců je předložení návrhu na zřízení Nejvyšší rady soudnictví. Představy Pelikána a soudců se však zásadně rozcházejí. Do sporu se vložil šéf Senátu za ČSSD Milan Štěch, který se chce koaličních partnerů ptát, jak jsou daleko.

Naopak Pelikán věnuje pozornost exekucím, snaží se zabránit jejich zneužívání. Mimo jiné prosadil nové povinnosti pro exekutorské úřady a jejich častější kontroly.

Robert Pelikán: Státní správa? Pořád se v ní cítím jako mimozemšťan