Ministr školství hledá právníky za 99 milionů, má přitom vlastní

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: CTK

Ministerstvo školství si chce za 99 milionů korun najmout právníky na administrativu spojenou s čerpáním z fondů EU. Úřad proto vypsal výběrové řízení. Úřad má přitom samostatné právní oddělení, externí právníci prý ale zajistí větší transparentnost. S čerpáním peněz mělo přitom ministerstvo už dříve problémy, do roku 2013 může Česká republika získat na vzdělávací a vědecké projekty až 93 miliard korun.

„Předpokládá se administrace zadání cirka 52 veřejných zakázek, kontrola cirka 1100 zadávacích řízení a poskytnutí dalších právních služeb v rozsahu cirka 10.800 hodin,“ stojí v požadavcích k zakázce.

Na samotné právní služby, tedy kontrolu podkladů, vypracování nejrůznějších právních analýz a zastupování ministerstva v případných sporech, je prý vyčleněno 23 milionů korun. „Což představuje hodinovou sazbu méně než 2500 korun bez daně, což je zcela standardní částka za tyto služby,“ ujišťuje Kateřina Savičová z tiskového odboru ministerstva.

Podle Savičové je ale téměř stomilionová zakázka zaměřena hlavně „na zvýšení kapacit ministerstva na kontroly veřejných zakázek“. Podle auditu, který si nechal ministr školství Josef Dobeš (VV) zpracovat loni na podzim, patřil jeho úřad k nejpomaleji čerpajícím institucím v Česku. Hrozilo také, že se peníze nestihnou vyčerpat a že se bude 2,2 miliardy kvůli tomu převádět na ministerstvo práce. Dobeš proto v sekci pro čerpání fondů udělal personální čistku, za což sklidil vlnu kritiky.

Vláda však nedávno rozhodla, že se žádné peníze převádět nebudou, podle Dobeše je to známka toho, že získávání peněz zrychlil. Opoziční ČSSD ale varovala, že ministerstvo školství určitě nestihne peníze vyčerpat. Dosud prý proplatilo z fondů Evropské unie pouze 20 miliard, tedy asi pětinu z celkové částky.

Do výběrového řízení se může přihlásit firma, která měla v posledních třech účetních obdobích obrat nejméně 50 milionů korun. Přihlášky je možné posílat do 12. září.

Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem zhruba 45 miliard korun. Dalších 48 miliard je v programu Výzkum a vývoj pro inovace, určeny jsou na vědecké projekty.