Ministrem školství bude Fiala

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ctk/Lubos Pavlicek

Premiér Petr Nečas navrhne na post ministra školství stávajícího prorektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialu. Nominaci Nečas konzultoval s koaličními partnery a sám Fiala s ní souhlasil. Podle stínového ministra školství z ČSSD Marcela Chládka sedá Fiala na "elektrické křeslo" ministra a čekají ho problémy v regionálním školství i oříšek s čerpáním peněz z fondů Evropské unie.

Profesor Fiala, který byl dvě funkční období do roku 2011 v čele Masarykovy univerzity, je od loňského září hlavním Nečasovým vědeckým poradcem a od listopadu členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

„Nemohu slíbit zázraky, ale udělám vše, co mohu a umím ve prospěch českého školství a vzdělanosti. Mým prvním cílem bude stabilizovat resort a vytvořit prostředí, v němž bude panovat vzájemná důvěra mezi aktéry změn, kterými školství na všech stupních v současné době prochází,“ uvedl Fiala v tiskovém prohlášení. Dodal také, že nabídku premiéra na ministerský post by bylo nezodpovědné odmítnout.

„Po odborné stránce proti němu nemůžeme říct slovo. Patří mezi špičkové odborníky,“ řekl stínový ministr Chládek. Otázkou však podle něj je, zda se Fiala bude věnovat i jiným oblastem, než je vysoké školství. Sociálnědemokratický senátor připomněl petici proti změnám v regionálním školství, kterou podle něj podepsalo přes 60.000 lidí. Dalším „tvrdým oříškem“ je podle Chládka problematika čerpání prostředků z fondů EU, změnu podle něj potřebují i státní maturity.

Chládek dodal, že problematické může být i působení nepolitika a nestraníka v politické vládě. „Budu zvědav, jak se bude stavět proti těm škrtům, které se v resortu dělají,“ dodal.

Fialovo jméno se v kuloárech v souvislosti s křeslem, které na konci března opustil tehdejší ministr za Věci veřejné Josef Dobeš, objevovalo už několik dní. Politici hledali po rozpadu nejmenší vládní strany nestranického kandidáta. Kromě Fialy se hovořilo také o náměstku Jiřím Nantlovi.

„Je to nepochybně fundovaný kandidát s autoritou,“ řekl první místopředseda koaliční TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Důležité podle něj také je, že se na této osobnosti „už poměrně nějaký čas“ shodují obě strany vládní koalice.

Také vicepremiérka Karolína Peake, která vede provládní část poslanců původně zvolených za Věci veřejné, má Fialu za mimořádně kompetentního odborníka.

Na Fialu čeká řada problémů, kvůli škrtům bude muset ještě letos sebrat školám 2,5 miliardy korun, hlavně na platech učitelů. Nastartovat bude muset také čerpání evropských fondů, na nichž si vylámal zuby jeho předchůdce Dobeš. Fialu čeká i prosazování reformy vysokého školství, kterou ještě jako rektor kritizoval. Změny musí provést i ve financování mateřských, základních a středních škol. Dětí totiž ubývá a poloprázdné školy jsou drahé na provoz.