Ministry by mohli být Landovský či Tejc

Jeroným Tejc (ČSSD)

Jeroným Tejc (ČSSD) Zdroj: profimedia.cz

Jakub Landovský (vlevo) náměstek ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO)
Jan Hamáček (ČSSD)
3
Fotogalerie

Nejen o daních, důchodech či zálohovém výživném, ale také o obsazení ministerstev se stále pře ANO s ČSSD při jednáních o možném vládním uspořádání. Zatímco socialisté chtějí rezorty, kde by mohli prosazovat svůj program, babišovci jim nabízejí zahraniční věci, obranu nebo dopravu. 

Expertem na diplomacii a armádu je kromě šéfa ČSSD Jana Hamáčka jeho stranický kolega Jakub Landovský, stávající náměstek ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO). Rozpory jsou u spravedlnosti. V jejím čele by se mohli objevit nestraníci a současní náměstci na vnitru, respektive spravedlnosti Petr Mlsna či Jeroným Tejc, který byl donedávna členem sociální demokracie.

„Variant je řada. Landovský, Mlsna a Tejc jsou jména, která připadají v úvahu, pokud bychom výrazně ustoupili,“ uvedl zdroj blízký vedení ČSSD. Připomněl, že stranu čeká v dubnu sjezd a vnitrostranické referendum, které rozhodnou o koalici s ANO. „Pozitivní výsledek závisí i na tom, zda obsadíme ministerstva, která by odpovídala našim programovým prioritám,“ dodal.

Z tohoto důvodu vedení partaje o zahraničí ani obranu nestojí. „Důstojné zastoupení v případné koaliční vládě by bylo pět rezortů,“ řekl minulý pátek Hamáček po jednání stranických odborníků s tím, že ČSSD má zájem například o zdravotnictví nebo místní rozvoj, kde by podporovala výstavbu bytů.

Socialisté navíc trvají na tom, že kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér v demisi Andrej Babiš, by ANO nemělo kontrolovat finance, vnitro a spravedlnost. Babišovo uskupení je ochotno vzdát se jen justice s tím, že by ji řídil nestranický odborník. Možným řešením by byli právě Mlsna či Tejc. Babiš věří, že menšinová sestava ANO a ČSSD tolerovaná komunisty získá důvěru Poslanecké sněmovny nejpozději do konce května.

Komunisté chtějí mluvit do složení příští vlády
KSČM má vážné výhrady ke třem až čtyřem ministrům nynější vlády v demisi Andreje Babiše (ANO). Po jednání širšího vedení komunistické strany to řekl její předseda Vojtěch Filip. O toleranci nového kabinetu, který Babiš skládá, ale bude KSČM podle závěrů ústředního výboru dál vyjednávat. Třístranná jednání mezi ANO, ČSSD a KSČM by měla začít tento týden. I KSČM chce však ovlivnit personální složení vlády. „Musíme mít dohodu nejen o programu, ale i důvěryhodné ministry, kteří by zajistili plnění našich požadavků,“ uvedl Filip s tím, že výhrady má k ministru zemědělství Jiřímu Milkovi a k ministru průmyslu Tomáši Hünerovi.