Místopředsedy ODS jsou Pospíšil, Blažek, Chalupa a Němcová

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Za místopředsedy ODS vybrali delegáti kongresu ODS v Brně v tajném hlasování Jiřího Pospíšila, Pavla Blažka, Tomáše Chalupu a Miroslavu Němcovou. Neúspěšnými kandidáty z přihlášené šestice byli senátorka Daniela Filipiová a Miloslav Plass z královéhradecké ODS.

Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil získal 454 hlasů, jeho nástupce Blažek 439 hlasů. Ministru životního prostředí Chalupovi dalo hlas 343 delegátů, předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová jich dostala 306. Filipiová získala pouze o tři hlasy méně, než její úspěšnější konkurentka; Plass si připsal pouze 106 hlasů.

Občanští demokraté tak dnes zvolili nové předsednictvo. Již předtím post předsedy strany obhájil premiér Petr Nečas. Prvním místopředsedou delegáti zvolili ministra průmyslu Martina Kubu.

Účastníci kongresu nejsilnější vládní strany vybírali v tajné volbě čtyři místopředsedy z celkem šesti kandidátů do vedení.

Exministr zemědělství a jeden z rebelujících poslanců strany Ivan Fuksa se kandidatury na místopředsedu vzdal. Poté, co s Nečasem prohrál souboj o post lídra strany, se rozhodl, že v jeho týmu nebude. Nominaci na místopředsedu nevyslyšeli ani Petr Bendl a senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera.

Dosavadními místopředsedy ODS byli Blažek, Pavel Drobil, Pospíšil a Alexandr Vondra. Drobil a Vondra dnes do vedení již nekandidovali.