Mládek je proti plošnému rušení pobídek pro zahraniční investory

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je proti rušení pobídek pro zahraniční investory, jak navrhuje Hospodářská komora ČR. Návrh je ale podle něj legitimní a měla by o něm jednat tripartita. Debatovat by se mělo o tom, že by pobídky platily jen pro kraje s vysokou nezaměstnaností a pro výroby s vysokou přidanou hodnotou, řekl dnes Mládek novinářům při představení výsledků výročního exportního průzkumu Asociace malých a středních podniků.

Důvodem k debatě o změnách pobídek pro zahraniční investory je podle Mládka pokles míry nezaměstnanosti v Česku na 4,1 procenta, což je méně než třeba v Německu. Nízká nezaměstnanost je výsledkem vládní politiky lákání zahraničních investic do České republiky, myslí si ministr.

„V okamžiku, kdy je takto nízká nezaměstnanost, začíná být otázkou, zda dál lákat investory. Já myslím, že ano. Otázkou ale je, zda by to nemělo být omezeno jen na strukturálně postižené oblasti, například kraj Moravskoslezský, Karlovarský, Ústecký,“ uvedl.

Politika investičních pobídek by také mohla být cílena na výrobu s vysokou přidanou hodnotou, tedy s vysokými mzdami. „Pořád platí, že máme poměrně nízkou úroveň mezd,“ podotkl Mládek.