Mládek připustil konec tendru na Temelín, Sobotka o ničem neví

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neví o důvodech pro zastavení miliardového tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v neděli uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru je jeho zrušení.

Vláda však podle Sobotky do výběrového řízení, které organizuje společnost ČEZ, nezasahuje. Neuvažuje ale ani o garancích výkupních cen elektřiny, Sobotka by to považoval za riskantní. ČEZ přitom už dříve uvedl, že bez státem garantované ceny elektřiny nebo jiných garancí smlouvu na dostavbu elektrárny nepodepíše.

„Nemám informace o tom, že by existovaly důvody pro zastavení výběrového řízení,“ řekl ČTK Sobotka. Podle něj má tendr jasná pravidla a vláda do něj nijak nezasahuje. Na dotaz, zda by vláda zvažovala nějakou formu podpory pro ČEZ, premiér ale řekl: „Tendr byl zahájen v okamžiku, kdy žádné takové garance ze strany minulých vlád přislíbeny nebyly. Pro mne by to byla nová otázka a předběžně na ni odpovídám: Nikoliv.“ Garance výkupních cen elektrické energie označil za riskantní řešení a hazard se státním rozpočtem.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes České televizi řekl, že si za situace, kdy stát nechce dát garance výkupních cen, nedovede dostavbu Temelína představit. Zdůraznil však, že jde o jeho osobní názor, rozhodovat o tom podle něj bude management ČEZ.

Podpis smlouvy o dostavbě výměnou za zaručené výkupní ceny

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš již dříve podle Hospodářských novin uvedl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína, dokud nebude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu, nebo jiné obchodní schéma. Na začátku února ovšem v Lidových novinách popřel, že by garance ceny byla podmínkou dostavby Temelína. Společnost ale musí mít podle něj nějakým způsobem „ošetřené obchodní riziko“.

Garance by se promítly do cen elektřiny. U návratnosti investice do moderního jaderného bloku se uvádí odhady kolem 70 eur (cca 1920 korun) za mega watt hodinu. Nynější ceny na burzách jsou přitom zhruba poloviční.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, předloni z tendru ČEZ vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

Dostavba Temelína se nejspíš uskuteční