Mládek: Vláda přenáší dluh mimo státní rozpočet a dusí ekonomiku

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Cena za loňský schodek státního rozpočtu 101 miliard korun místo plánovaných 105 miliard je podle opoziční ČSSD poměrně vysoká. Vláda obětovala hospodářský růst, přiškrtila ekonomiku a přivedla ji k propadu, řekl stínový ministr financí sociální demokracie Jan Mládek.

Státní rozpočet je jen část veřejných financí, připomněl Mládek. Důležitější je podle něj proto hospodaření celé země, tedy také státních fondů, zdravotních pojišťoven, obcí a krajů. Mládek kabinet nařkl z toho, že dluh přenáší mimo státní rozpočet.

Poukázal na to, že platba na zdravotní pojištění na státní pojištěnce nebyla zvýšena šest let a zdravotní pojišťovny se ocitly v dluhu. „To je ta cena za to, že deficit byl jen 101 miliard korun,“ uvedl Mládek.

Podle Mládka ministr financí Miroslav Kalousek lidi úmyslně mate. „Spoléhá na to, že většině občanů uchází rozdíl mezi těmito dvěma koncepty, tedy státním rozpočtem a veřejnými rozpočty “ cituje portál ct24.cz Mládka. Státní rozpočet je pouze částí veřejných financí a závisí na něm existence vlády.

Mládek také upozornil, že státní rozpočet zřejmě započítává jednorázové příjmy, například dividendy ČEZ a peníze z Pozemkového fondu.

Sousedům se daří růst, upozornil Mládek

Postup vlády podle Mládka nedává naději, že se situace v české ekonomice zlepší. Kabinet je podle něho na nejlepší cestě k dosažení takzvané řecké spirály.

„Jednoho čísla se ministru financí podařilo dosáhnout skoro přesně a vydává to za obrovský úspěch této vlády,“ řekl Mládek. Zásadní je podle něj mluvit i o tuzemském hospodářském propadu. Ten je způsoben vládní politikou, uvedl Mládek a dodal, že všem našim sousedům se daří růst.

Příjmy státního rozpočtu byly loni o 42,6 miliardy korun nižší, než předpokládal jeho optimistický návrh. Úsporná opatření na výdajové straně dosáhla 47 miliard korun. Rozpočet tak loni skončil schodkem 101 miliard korun, zatímco schválený plán počítal s deficitem 105 miliard korun.