Mladí Češi se stále drží na špičce Evropy v kouření marihuany

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lubos Wisniewski/E15

Na špičce evropského žebříčku kuřáků marihuany se stále drží mladí Češi, i když po předchozím prudkém nárůstu už začínají jejich počty mírně klesat. Problémových uživatelů nelegálních drog loni v Česku nepřibylo, je to stále kolem 40 tisíc lidí. Oznámil to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Podrobnější evropská data zveřejní ve čtvrtek lisabonské Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), týž den okomentuje českou situaci Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Podle Vobořila zůstává marihuana pro mladé Čechy hlavně rekreační drogou, nedostávají se zdaleka tak často do problémů jako pijáci alkoholu. Ten v Česku běžně pijí už patnáctileté děti.

Počty uživatelů heroinu jsou proti ostatní Evropě v Česku nízké, naopak vysoký je počet uživatelů pervitinu. „Pervitin začal růst po celé Evropě, nejen díky výrobě v České republice, ale také díky výrobě v Pobaltí, a jsou první signály i výroby na Balkáně,“ shrnul Vobořil.

Infekce HIV mezi nitrožilními uživateli drog není v Česku zásadní problém, zatímco v jiných zemích EU zaznamenávají epidemii. K nulovému výskytu HIV infekce mezi lidmi drogově závislými napomáhají podle Vobořila preventivní programy, kam patří například bezplatná výměna jehel a stříkaček či poskytování kondomů zdarma.