MMF: Česká ekonomice se daří, vláda by měla zlepšit prostředí

Průmyslová výroba dál klesá

Průmyslová výroba dál klesá Zdroj: ctk

Česká ekonomika silně roste díky exportu a zlepšující se domácí poptávce. Výzvou pro stát je, aby vytvořil podmínky pro udržitelnost ekonomického růstu i makroekonomickou stabilitu. Ve své pravidelné zprávě to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Stát by měl mimo jiné zlepšit situaci na trhu práce, podnikatelské prostředí a podpořit investice do vzdělání a výzkumu, uvedl MMF. Fond tak zopakoval většinu závěrů ze své květnové mise v Česku.

Podle odhadů MMF by měla česká ekonomika letos stoupnout o tři procenta, růst by měl být doprovázen nízkou inflací. Střednědobě by se měl růst stabilizovat okolo 2,25 procenta.

MMF upozornil, že bude nezbytné příští rok začít s postupnou rozpočtovou konsolidací tak, aby stát dodržel svůj závazek snížit ve střednědobém horizontu strukturální deficit na jedno procento HDP. „Navíc tento závazek by se měl projevit i rozpočtové legislativě, která by měla zahrnovat výdajové stropy, dluhovou brzdu nebo rozpočtovou radu,“ uvedl MMF.

Vývoj české ekonomiky za posledních pět let

Graphical visualization of Cz GDP Growth Rate

Zdroj: ieconomics.com

Na trhu práce by se mělo Česko zaměřit na zlepšení situace žen s dětmi a nekvalifikovaných pracovníků. „Prioritou by také měla být podpora výzkumu a inovací, podpora učňovských programů, zjednodušení zjednodušení daňových norem a dalších administrativních procesů a zlepšení infrastruktury,“ napsal MMF.

MMF rovněž uvedl, že český bankovní sektor je stabilní a že se objeví známky oživení na úvěrovém trhu především díky podnikovému sektoru.