MMR má na vybavení základních škol připraveny více než dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Základní školy si budou moci v příštích měsících zažádat o příspěvek na vybavení až do výše 99 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) potvrdilo, že má na tyto projekty připraveno celkem 2,16 miliardy korun, převážně z evropských fondů. Podpora se týká například modernizace odborných učeben nebo vybudování bezbariérových přístupů. O podporu lze žádat od 29. září letošního roku do 14. února 2017.

MMR podporu rozložilo do dvou výzev v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). První se týká všech základních škol a je na ni vyčleněno 650 milionů korun. Druhá s příspěvkem 1,51 miliardy korun je zaměřena na základní školy v sociálně vyloučených lokalitách.

„Podpora je zaměřena zejména na stavby a stavební práce spojené s výstavbou a modernizaci infrastruktury základních škol - odborných učeben a také nákup potřebného vybavení,“ uvádí MMR. Projekt musí být zaměřen na podporu cizích jazyků, přírodních věd, technických a řemeslných oborů nebo prací s digitálními technologiemi, případně na budování bezbariérových přístupů. Podpora se týká také připojení k internetu nebo zvýšení rychlosti připojení. V sociálně vyloučených lokalitách lze navíc rozšiřovat kapacitu učeben.

Výzvy jsou zaměřeny na správní obvody obcí s rozšířenou působností. Minimální výše příspěvku na jeden projekt je milion korun, maximální 99 milionů. V rámci IROP vyhlásilo MMR loni 19 výzev za 30 miliard korun, letos chce vyhlásit více než 30 výzev za 70 miliard korun. Do konce roku tak mohou příjemci evropských dotací vyčerpat zhruba 80 procent z peněz programu přidělených na období 2014 - 2020.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 - 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard Kč prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat asi 648 miliard korun.