Müllerová dál bojuje za sKarty. Stát už mohly vyjít na stamiliony, tvrdí ODS

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) chce ještě v dubnu vládě předložit další návrh na úpravu kritizovaného systému sociálních karet. Novely, které její úřad připravuje, zrušení projektu neobsahují. Müllerová už jednou změnu sKaret navrhovala, kabinet to odmítl. Premiér doporučil systém ukončit. Zrušení podporuje jeho ODS i strana LIDEM, TOP 09 je proti. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová prohlásila, že sKarty stát mohly vyjít už na stovky milionů korun.

Poslední dubnové zasedání vlády se koná příští středu, tedy 24. dubna. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové chce ministryně kabinetu předat podobný návrh, jaký už mu jednou přinesla. Obsahuje ale některé změny. „Bude upraven, ale nebude to návrh na zrušení,“ řekla Filipová. Úpravy neupřesnila. Reagují prý na zamítnutí prvního návrhu a navazují na výsledky dosavadních jednání.

Ministryně původně navrhovala, aby sKarty povinně sloužily jako průkaz příjemců dávek, lidé by je k placení a vybírání z bankomatu používali jen dobrovolně. Nemuseli by k nim tak mít konto u České spořitelny, které nyní dostávají k sociální kartě automaticky a přes něž k nim peníze plynou. Banka má na provoz tohoto systému do roku 2024 s ministerstvem práce smlouvu. Na ni se Müllerová odvolává. Obává se sankcí při ukončení projektu.

Ministryně se spořitelnou vyjednává. Ani ministerstvo, ani banka se k němu nechtěly vyjadřovat. „Česká spořitelna vede různá jednání, jejich obsah je však důvěrný, a proto ho nebudeme komentovat,“ sdělila Klára Pačesová ze spořitelny.

Systém kritizují vládní politici, opozice, odbory či rada postižených. Výhrady měl i ombudsman a ochránci soukromí. Úřad pro ochranu osobních údajů dal ministerstvu na nápravu čas do pololetí.

sKarty mohly stát už stamiliony

Projekt sociálních karet mohl podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové stát vyjít už na stovky milionů korun. Jen za rozesílání dopisů s výzvou k převzetí sKarty mohly úřady práce utratit kolem 560 milionů. Dalších sto milionů by stály čtečky karet, které úředníci zatím nemají. Kohoutová to uvedla v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Projekt považuje za mrtvý, měl by prý co nejdřív skončit.

Projekt odstartoval loni pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Podle něj se mělo díky sKartám ušetřit kolem čtvrt miliardy ročně, a to hlavně za rozesílání dávek poštou. Systém sociálních karet, přes které k lidem příspěvky putují, má podle smlouvy do roku 2024 provozovat Česká spořitelna. Stát jí za to neplatí.

Ukončení projektu doporučil před nedávnem premiér Petr Nečas (ODS). Zmínil se i o případném vyrovnání se spořitelnou. Tu systém zatím stál kolem 300 milionů. Občanským demokratům vadí třeba to, že sKarty nedokážou kontrolovat případné zneužívání dávek. Kohoutová řekla, že se navíc koaliční partneři až po spuštění projektu dozvěděli, že „systém na kontrolu umí jediná firma - ID Tax, dříve firma pana Drábka a pana Šišky“. Vladimír Šiška jako Drábkův někdejší náměstek smlouvu se spořitelnou podepsal. Kohoutová dodala, že se nakonec ukázalo, že kontrolu nezvládne ani tato společnost, kterou Drábek se Šiškou prodali.

David Klimeš: Jen 300 milionů za sKarty? Kéž by