MZe opustí náměstek Tureček, přijde Jiří Mach za Věci veřejné

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství

Nástup nového ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) sebou nese první změnu na postu náměstka. K poslednímu listopadu odchází z úřadu dosavadní komoditní náměstek Karel Tureček. Od prosince pak na ministerstvo nastupuje jako náměstek přes výzkumné ústavy a enviromentální politiku Jiří Mach nominovaný Věcmi veřejnými. Deníku E15 to řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Částečně se změní i náplň dosavadního náměstka pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela, pod nějž přejde část komoditní agendy náměstka Turečka. „Komoditní věci bych rád, aby byli pod jedním náměstkem, protože se týkají i společné zemědělské politiky EU a není možné je úplně odtrhnout,“ poznamenal Bendl.

Několik měsíců není tako po odchodu Jiřího Nováka není obsazena pozice náměstka pro lesní hospodářství. „Tuto pozici chci obsadit do Vánoc,“ uvedl Bendl. Agenda po Novákově odchodu přešla dočasně pod Juraje Chmiela.

Počet náměstků se ale zřejmě nezmění. Nyní jich je šest, z toho je jedno místo neobsazeno. Kromě výše uvedených je prvním náměstkem Roman Boček, náměstkem přes vodní hospodářství je Aleš Kendík, ekonomický úsek má na starosti Tomáš Šimčík. Dalšími dvěma ve funkci jsou Tureček a Chmiel.