Na Barrandově shořely kulisy k seriálu, škoda sto milionů

požár filmových kulis na Barrandově

požár filmových kulis na Barrandově Zdroj: ctk

požár kulis na pražském Barrandově
požár kulis na pražském Barrandově
2
Fotogalerie
Kvůli požáru kulis k seriálu Knightfall zasahovalo v areálu filmových studií na pražském Barrandově několik jednotek hasičů. Kromě kulis zasáhl oheň i okolní křoviny. Hasiči v průběhu hašení povolali také vrtulník. Na místě je i několik sanitek. Záchranáři museli ošetřovat tři hasiče. Jednoho na místě, dva převezli do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. Škody jsou předběžně 100 milionů korun. Oheň hasiči po 20:00 dostali pod kontrolu.

Požár dostali hasiči nahlášený v 17:21. „V současné době je na místě pět profesionálních jednotek a pomáhají nám i sbory dobrovolných hasičů,“ uvedla Adamcová. Na větší ploše hoří dřevěné kulisy, hasiči ochlazují i tlakové lahve. Na místě požáru zasahuje sedm jednotek profesionálních a 11 jednotek dobrovolných hasičů a vojenská cisterna z letiště ve Kbelích, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Kvůli ohni byla uzavřena i nedaleká čerpací stanice pohonných hmot,“ potvrdila Adamcová. Policie zastavuje podle požadavků hasičů provoz na okolních komunikacích, doplnila policejní mluvčí Andrea Zoulová. Uzavírky se podle ní týkají zejména frekventované ulice K Barrandovu. Policisté také z místa vykazují lidi, kteří se přišli na hořící kulisy podívat.

Podle informací fotoreportéra ČTK na místě to vypadá, že hoří na více místech, hasiči zasahují hned několika proudy vody. Policie na webu uvedla, že uzavřela oblast na ploše 500 krát 500 metrů. Hoří tam kulisy středověkého městečka.

Ateliéry na Barrandově patří k nejstarším a největším filmovým studiím v Evropě. Na počátku 30. let minulého století je založili bratři Miloš a Václav Havlovi. Ateliéry často využívají filmaři ze zahraničí, nejčastěji z USA, Británie, Francie či Německa.

Z úspěšných domácích filmů se na Barrandově točily například Obchod na korze, Ostře sledované vlaky, Marketa Lazarová, Tři oříšky pro Popelku či Kolja, ze zahraničních to byly mimo jiné Formanův oscarový Amadeus, Lazebník sibiřský, Kletba bratří Grimmů, Mission Impossible - Ghost Protocol či Casino Royale.

Většinovým vlastníkem studia je v současnosti společnost Moravia Steel. Akciová společnost Barrandov Studio podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin loni znásobila zisk na téměř 43,5 milionu korun, o rok dřív vydělala zhruba 12,2 milionu. Výnosy loni firma meziročně zvýšila o víc než třetinu na 582,7 milionu korun. Studio zaměstnává zhruba 150 lidí a hospodaří s vlastním kapitálem za téměř 800 milionů korun.