Na kontrolora Čepra míří další žaloba

Člen dozorčí rady Čepro Zdeněk Blažek čelí už druhé žalobě

Člen dozorčí rady Čepro Zdeněk Blažek čelí už druhé žalobě Zdroj: Mlada fronta

Na čerstvě dosazeného člena dozorčí rady státního podniku Čepro Zdeňka Blažka byla podána další, v pořadí druhá žaloba v souvislosti s jeho předchozím působení ve státním sektoru. Blažek dříve pracoval jako generální ředitel Teplárny České Budějovice, jedné z největších tepláren u nás, zároveň byl předsedou představenstva. V roce 2011 ale z funce odstoupil.

Žalobu na něj nyní podává právě současné vedení teplárny kvůli údajně ztrátové investici. Jak vyplývá z žaloby, kterou má E15.cz k dispozici, Blažek a další dva členové představenstva měli schválit investici do kondenzační turbíny, o které věděli, že bude ve výsledku nevýhodná. Její náklady byly navíc podle žaloby přibližně o 100 milionů přestřelené.

„Nejsem si vědom, že já nebo bývalé představenstvo by přijalo jakékoliv rozhodnutí,které by mělo negativní vliv na hospodaření teplárny,“ tvrdí dlouhodobě Zdeněk Blažek. Vývoj okolo podané žaloby bude zajímavý i tím, že dalšími dvěma žalovanými jsou bývalí členové představenstva teplárny - Břetislav Kábele a Josef Průcha. Zatímco Kábele je vlivným členem budějovické ODS, Průcha je radním města České Budějovice za ČSSD. Majoritním vlastníkem teplárny ale není právě nikdo jiný než město. Průcha ani Kábele na otázky zaslané e-mailem neodpověděli.

Od začátku roku jde již o druhou žalobu směrovanou na Blažka. První se týkala investice do rekultivace odkaliště teplárny ve Starých Hodějovicích. Důležitou informací je, že právě v této městské aglomerací Českých Budějovic byl Zdeněk Blažek starostou a zároveň zde několik let provozoval realitní kancelář Blažek Reality. Také v tomto případě dosáhla škoda údajně 100 milionů korun.

Zdeněk Blažek byl dosazen do dozorčí rady Čepra při dalším kole udělování politických trafik, tedy letos v únoru. Jak sám rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, důvodem jeho jmenování nebylo podle jeho názoru přátelství s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou, v jehož gesci se Čepro nachází.

Čerstvé maso v Čepru