Na maďarských hranicích bude pomáhat 21 českých vojáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siebert Martin/Euro

Pomáhat v Maďarsku při ostraze vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru bude se ženijní technikou 21 českých vojáků. Odjedou v úterý 13. října z Olomouce. Vláda v pondělí schválila vyslání až 25 vojáků, o další pomoci ke zvládaní uprchlické krize se jedná.

V Maďarsku budou čeští vojáci dva měsíce. Cvičení Balaton 2015 potrvá od 15. října do 15. prosince. Většina vojáků je ze ženijních praporů z Olomouce a Bechyně. S sebou do Maďarska povezou sedm nákladních aut, jedno rypadlo a deset polních kuchyní.

Česká republika nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice EU pět desítek policistů a až sto vojáků, oznámil ve čtvrtek novinářům po své schůzce s kolegy ze zemí visegrádské skupiny ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policisty nabízí Maďarsku také Slovensko, Polsko pomoc zvažuje.

Armáda je připravena pomoci s ostrahou českých hranic. Kvůli migrační krizi je v permanentní pohotovosti 650 vojáků, kteří budou od dnešního večera ve třech vojenských objektech poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem. Pokud to bude třeba, vojáci pomohou policii, která od soboty přechodně rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem a zvýší zde počet policistů z 200 na 720. Spolupráci armáda s policií nacvičovala na česko-rakouské hranici koncem září.

S namátkovými kontrolami na hranicích s Rakouskem začala Česká republika v polovině září. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po Česku cizinecká policie zesílila už v polovině června. Rakousko by mohlo hranice uzavřít po dostavbě hraničního plotu v Maďarsku. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku.