Na Olomoucku vzniká krajská vláda ANO s ČSSD a ODS

V Olomouci pokračovalo 9. října povolební vyjednávání o ustavení krajské koalice. Vítězné ANO zasedlo k jednacímu stolu s ČSSD a ODS. Na snímku odcházejí představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta z jednání v sídle olomoucké ČSSD.

V Olomouci pokračovalo 9. října povolební vyjednávání o ustavení krajské koalice. Vítězné ANO zasedlo k jednacímu stolu s ČSSD a ODS. Na snímku odcházejí představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta z jednání v sídle olomoucké ČSSD. Zdroj: čtk

Vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD chtějí v Olomouckém kraji vládnout s ODS, se kterou se dohodly na koaliční spolupráci. Ještě dnes strany začnou pracovat na jednotlivých bodech koaliční smlouvy, řekl lídr sociální demokracie Jiří Zemánek.

ANO s ČSSD uzavřelo dohodu už o víkendu, společně v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu ale disponují jen 25 mandáty. Díky pěti mandátům ODS budou mít v zastupitelstvu nadpoloviční většinu.

Podle dohody by místo hejtmana mělo připadnout hnutí ANO. Lidovci, se kterými ANO a ČSSD předtím také jednaly, nakonec zůstanou v opozici.

"Koalice má tuto konturu (ANO,ČSSD,ODS). Budeme na toto téma vyjednávat s ODS a budeme připravovat koaliční smlouvu. Jsme přesvědčeni o tom, že při naší společné pracovitosti bude do konce týdne hotová," řekl dnes po jednání novinářům poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk.

Vítězné ANO v Olomouckém kraji uzavřelo dohodu s ČSSD už o víkendu, společně v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu ale disponují jen 25 členy. Díky pěti mandátům ODS budou mít v zastupitelstvu nadpoloviční většinu.

Krajské vedení ODS už v pondělí posvětilo další jednání s ANO a ČSSD o koaliční spolupráci v Olomouckém kraji. Nabídku ke spolupráci dostala již dříve také Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených. Ve volbách získala sedm křesel. ANO s ČSSD ale nakonec daly přednost ODS.

Hnutí ANO se už s ČSSD dohodlo na tom, že hejtmanem se stane Košta a prvním náměstkem lídr ČSSD Jiří Zemánek. Součástí uzavřené dohody je také rozdělení 11 křesel v krajské radě podle výsledků voleb - šest křesel pro ANO, tři pro ČSSD a dva pro ODS.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.