Na růstu české ekonomiky se podílí průmysl i nové firmy

Firma Dřejovas ze Svitav

Firma Dřejovas ze Svitav Zdroj: ctk

Tuzemské ekonomice se už delší dobu výjimečně daří. Za první pololetí letošního roku tak tuzemská ekonomika vzrostla o 4,2 procenta. Daří se i průmyslové produkci. Na růstu ekonomiky se ovšem podílejí i nové firmy, kterých přibývá nadprůměrným tempem.

Průmysl se vloni podílel na tvorbě hrubé přidané hodnoty 32,4 procenta s celkovou zaměstnaností 1,5 miliónu osob. „Českému průmyslu se daří.

Meziroční růsty průmyslové produkce zaznamenáváme prakticky už dva roky. Průmyslovým podnikům také ve srovnání s loňskem přibylo více nových zakázek. Více je jich hlavně ze zahraničí,“ uvedla Veronika Doležalová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ s tím, že k růstu produkce i zakázek tradičně nejvíce přispěla výroba motorových vozidel.

Podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové je ale faktorů ovlivňujících dobrý výsledek ekonomiky více. „Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy.

Posílila i investiční aktivita. Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, poprvé po dvou čtvrtletích,“ shrnuje Ritschelová.

Podle dostupných informací přibývají nové firmy v Česku nebývale rychlým tempem. Za první půlrok to bylo 13 486, což je o 7,4 procenta více než loni. Celkový počet společností v Česku tak přesáhl 421 500.

Podle Richarda Skyvy ze společnosti NBB, která se službami a poradenstvím firmám zabývá, se zvyšuje celkový objem akvizic. „Obecně roste objem transakcí a v posledních měsících evidujeme také zvýšenou poptávku po akvizicích,“ vysvětluje.

Ideální čas na nákup nebo prodej

Skyva ale upozorňuje, že správný nákup nebo prodej firmy závisí na celé řadě faktorů. „Současné dobré ekonomické podmínky umožňují těm, kdo prodávají, dosahovat velmi zajímavých výsledků.

Zájemců o nákup firem postupně opravdu přibývá. Je ovšem důležité, aby se firma nacházela po všech stránkách v dobré kondici,“ vysvětluje Skyva s tím, že současná rostoucí ekonomika je pro obecné zlepšení situace firem ideální. Vyhlídky na jejich eventuální výhodný prodej se tak vylepšují.