Na Ústecku budou provozovat leteckou záchrannou službu opět Slováci

Letecká záchranná služba

Letecká záchranná služba Zdroj: Jitka Erbenova, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Leteckou záchranku má v Česku provozovat i rakouská společnost Helikopter Air Transport, která se nyní zabývá hlavně údržbou a úpravami záchranářských vrtulníků z celé Evropy
Letecká záchranná služba DSA
Slovenská letecká záchranná služba
4
Fotogalerie

Ministerstká komise vybrala vítěznou firmu Air-Transport Europe na základě nejnižší ceny, konkurenční DSA skončila druhá.

Vítězem tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Ústeckém kraji se opět stala slovenská firma Air-Transport Europe (ATE). Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví na základě doporučení nové komise, která nabídky znovu posuzovala. Ministerstvo uvedlo, že smlouva s ATE by mohla být podepsána zhruba v polovině února.

Firma v tendru zvítězila už při prvním posuzování. Podepsání smlouvy s ministerstvem však předběžným opatřením zakázal antimonopolní úřad kvůli stížnosti konkurence, firmy DSA. Ministerstvo poté rozhodlo, že nabídky znovu posoudí.

Od ledna do podpisu smlouvy a převzetí základny v Ústí nad Labem zajistí službu v kraji buď policie a armáda prostřednictvím vrtulníků z Prahy a Plzně, nebo dosavadní provozovatel, firma DSA, s kterou by ministerstvu mohlo za určitých podmínek uzavřít dodatek smlouvy. Se zástupci ministerstev obrany a vnitra zdravotnictví podepsalo memorandum o případném zajištění letecké záchranné služby na severu Čech.

Předseda hodnotící komise v závěru dnešního odpoledne informoval ministerstvo, že komise znovu posoudila nabídky ATE a DSA, které do tendru na ústeckou základnu přišly. Obě byly podle komise v souladu se zadávací dokumentací. "Proto komise stanovila jejich pořadí podle jediného hodnotícího kritéria, kterým je výše nabídkové ceny, a to se závěrem, že nabídka společnosti ATE skončila na prvním místě, neboť obsahuje nižší nabídkovou cenu než nabídka společnosti DSA," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo zdravotnictví letos vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen letecké záchranné služby, jediným kritériem byla cena. U pěti už je smlouva podepsaná. Na provozu letecké záchranné služby se má od ledna podílet i rakouská firma Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA, která má nyní společně s Alfa-Helicopter osm základen, má létat z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.