Na vědu dá stát v příštím roce téměř 29 miliard. Výdaje mají růst

Výzkum - Iiustrační foto

Výzkum - Iiustrační foto Zdroj: CTK

Resort vědy si polepší. Na vědu by stát měl v příštím roce dát 28,6 miliardy korun, i v dalších dvou letech mají výdaje mírně růst. Řekl to vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) poté, co vláda schválila návrh výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace. Oproti letošku tak vzroste rozpočet na vědu o 1,7 miliardy korun.

„Podařilo se nám po dlouhé době stabilizovat alespoň základ našeho rozpočtu už v květnu,“ vyjádřil spokojenost s výsledkem Bělobrádek. Ocenil konstruktivní - i když někdy tvrdá - jednání s ministerstvem financí. Navýšení je určeno zejména na rozvoj výzkumných organizací. Letošní rozpočet činí 26,9 miliardy korun.

Na rok 2016 bude podle Bělobrádka vedle již schválených peněz k debatě ještě další půlmiliarda, podle toho, jak se bude vyvíjet rozpočet. Půlmiliardou chtěl Bělobrádek posílit rozpočty Grantové a Technologické agentury každé po stovce milionů korun.

Ministerstvu školství mělo jít až 300 milionů korun na financování nových výzkumných infrastruktur a mezinárodní spolupráci. O těchto financích by se mělo diskutovat v září.

U Technologické agentury je proto otázkou, zda dostane to, co požadovala, jinak by nemohla spustit program Epsilon. V něm jako jediném mají spolupracovat vědecké organizace s firmami na výzkumu v životním prostředí a dopravě.

Z dnešního jednání vlády rovněž vyplývá, že na rok 2017 se počítá s 29 miliardami korun a na rok 2018 s 29,2 miliardy korun. Obě částky jsou tedy nižší, než vicepremiér navrhoval, což bylo pro rok 2017 - 29,3 miliardy a pro rok 2018 až 29,9 miliardy korun.

Šest miliard na program Trio

Kabinet dnes schválil program podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje Trio, který bude pro roky 2016 až 2021 disponovat 6,15 miliardy korun. Maximální výše účelové podpory jednoho projektu je 20 milionů korun. Cílem programu je zvýšit aplikovatelnost výsledků výzkumu a vývoje v českých podnicích.

V programu tedy budou podporovány projekty v oblasti klíčových technologií se zaměřením na fotoniku, mikro- a nanoelektroniku, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie.

Klíčové technologie jsou uplatnitelné v produktech a službách, budou přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti ČR

„Klíčové technologie jsou uplatnitelné v nových produktech a službách s vysokou přidanou hodnotou, které budou přispívat k hospodářskému růstu a zvyšování konkurenceschopnosti ČR,“ uvádí předkládací zpráva.

Jen pro spojení firmy a výzkum

V programu budou podpořeny výhradně projekty realizované ve spolupráci podniků a výzkumných organizací, mohou se do něj hlásit i uchazeči z Prahy a počítá se až se stoprocentní podporou výzkumným organizacím.

Financování programu Trio je plánováno v rámci výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na léta 2016 až 2021 z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu.

„Předpokládané celkové výdaje na program činí 6,15 miliardy korun, což při očekávané průměrné míře podpory 60 procent představuje 3,7 miliardy korun z výdajů státního rozpočtu,“ uvádí zpráva.

Komora má výhrady

K programu má výhrady Hospodářská komora ČR. Podle člena představenstva komory Pavla Bartoše neobsahuje ochranu životního prostředí a dopravu. Prostředky na Trio jsou zároveň menší, než byly plánované a vládou schválené prostředky na jiný program Epsilon.

„Přes deklarovanou podporu aplikovanému výzkumu se nejvíce prostředků orientuje do institucionální podpory výzkumných organizací. Nevidíme však větší podporu zaměření těchto organizací na aplikace do praxe. Zároveň jeden z mála programů na podporu aplikovaného výzkumu - program TA ČR Epsilon - není v roce 2016 podpořen, i když podle vládou schváleného programu měla být letos vyhlášena nová výzva,“ dodal.

Program vychází z aktualizace Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015 s výhledem do roku 2020. Kvůli nesouhlasu Technologické agentury je návrh na vládu předkládán s rozporem.