Vláda podpořila malou novelu zákona o výzkumu

Výzkum - ilustrační foto

Výzkum - ilustrační foto Zdroj: Tereza Capkova

Novelu zákona o podpoře výzkumu z dílny úřadu vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) dnes schválila vláda. Novela má v oblasti veřejné podpory ve výzkumu a inovacích přizpůsobit český zákon novému evropskému nařízení. Návrh se omezuje jen na nezbytné změny a předpokládá, že na něj bude navazovat rozsáhlejší novela zákona.

Jeho věcný záměr už úřad připravuje a debatuje o něm s odborníky. Měl by přinést zásadní změny v oblasti podpory výzkumu, vývoje a inovací, součástí je i návrh na vznik nového ministerstva pro vědu.

V novele nejde podle předkládací zprávy o transpozici evropských předpisů jako je tomu u směrnic, má ale přizpůsobit vnitrostátní právní úpravu evropské, a to zejména v užívaných pojmech.

Ta pomůže podle úřadu překlenout období do přijetí nového zákona a současně usnadní poskytovatelům i příjemcům, zejména v podnikatelské sféře, aby se lépe orientovali ve vnitrostátní úpravě ve světle předpisů Evropské unie.

Spor o způsob hodnocení

Na vládu šel materiál s jedním rozporem. Akademie věd ČR požadovala změnit kritizovaný systém hodnocení výzkumných organizací, kterým se posuzuje výše státní podpory.

Podle předkladatele by však připomínka AV ČR šla nad rámec novely zákona. Bude se jím zabývat až věcný záměr zákona, změnu hodnocení už projednala vládní rada pro výzkum.

„Nový zákon by pak měl upravovat mnohé a měl by se trochu víc zabývat aplikovaným výzkumem a inovacemi. To tato novela neřeší,“ řekl Bělobrádkův náměstek Arnošt Marks. O novém zákonu bude jednat ještě konference rektorů i Akademie věd.

Na poslední červnové radě vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace se rozhodne, zda ho úřad pošle na vládu. V platnost by měl podle Markse vejít od ledna 2017. Do té doby se bude připravovat i paragrafové znění.

Jiří Drahoš: Akademie věd mění styl a vábí byznys