Na webu koluje fotka, kde vyspáváte po flámu, řekl Rath soudci

Exhejtman David Rath s advokátkou Marcelou Ondřejovou

Exhejtman David Rath s advokátkou Marcelou Ondřejovou Zdroj: ctk

Exhejtman David Rath u soudu
Státní zástupce Petr Jirát
David Rath s obhájkyní Marcelou Ondřejovou
3
Fotogalerie
Soudce Robert Pacovský pohrozil exposlanci ČSSD Davidu Rathovi pořádkovou pokutou, protože jeho výroky v závěrečné řeči jsou prý k soudu krajně neuctivé. Rath zmínil, že na internetu údajně existuje fotka, na které je soudce "spící po flámu". Proces také nečekaně narušila pětadvacetiletá žena, která přišla do jednací síně a položila na Rathův stůl zatím neznámou listinu.

Rath se zabýval odposlechy, které jsou podle obžaloby jedním z hlavních důkazů. Podle bývalého středočeského hejtmana je v nich často zachycené pouhé žvanění například u vína a jídla. Rath začal rozebírat, že je to lidské a dělají to všichni. “ Někdo více, někdo méně. Jistě to děláte také. Ostatně například na internetu koluje fotka, kde vyspáváte po flámu,“ řekl Rath předsedovi trestního senátu.

Pacovský ho přerušil a pohrozil pořádkovou pokutou, případně vyvedením ze soudní síně. „Vaše výroky jsou vůči soudu nyní krajně neuctivé, a pokud se budou opakovat, dostanete pořádkovou pokutu,“ řekl Pacovský.

„Já vám tu fotku mohu klidně přinést ukázat,“ reagoval Rath. „O ničem takovém nevím a musím vás upozornit, že pokud byste v tom pokračoval, v krajním případě bych vás musel vykázat ze soudní síně,“ uzavřel odbočení ze závěrečné řeči soudce.

Překvapivá návštěva

Později během Rathovy závěrečné řeči, krátce po 11. hodině, vstoupila do jednací síně zmíněna žena. Prošla kolem lavic, které jsou zaplněné veřejností, a v rychlosti přistoupila ke stolu, u kterého sedí Rath se svou obhájkyní. Dala tam dokument, který vypadá jako list papíru v průhledném obalu. Pak se dala rychle na odchod. Rath ji mlčky sledoval a dělal dojem, jako by s jejím příchodem počítal.

Překvapený soudce Robert Pacovský se jí ptal, co to dělá a kdo je. Žena na cestě ke dveřím zamumlala, že „jen něco přinesla“, a pak řekla nashledanou. Ve dveřích ji ale slovy zastavil soudce a žádal po ní občanku. Dívka ji neměla, předložila řidičský průkaz se jménem Evelína Weagová.

Soudce dokument zabavil. Obhájkyně Ratha žádala, aby listinu vrátil, nebo ji založil do spisu. Soudce ale řekl, že se s listinou nejdřív musí seznámit. Incident nechal zapsat do protokolu. „Bez svolení soudu přistupuje do přední části jednací místnosti a na stůl obhajoby předkládá listinný materiál, který je následně na žádost předsedy soudu jemu předložen,“ nadiktoval.

Prostě ji přinesla

„Upozorňuji, že vás nic neopravňuje vstupovat do přední části síně ke stolu obhajoby, aniž byste k tomu byla vyzvána, a přinášela nějaké materiály. Mohla byste být postižena pořádkovou pokutou,“ řekl ženě soudce. Pacovský se pak podíval na listinu a zeptal se dívky, proč ji přinesla. „Prostě přinesla,“ řekla bez dalšího. Soudce jí znovu pohrozil pokutou až 50 tisíc korun a pak ji nechal jít.

Podle obchodního rejstříku je Weagová mimo jiné v dozorčí radě společnosti Czech Clinic, kde je předsedkyní představenstva Rathova manželka Eva Rathová. Figuruje i v dalších firmách spojených s Rathem. Stejně jako Rath žije Weagová v Hostivici.

Rathova závěrečná řeč pokračuje třetím dnem
Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath u soudu třetím dnem pokračuje ve své závěrečné řeči. Rozebírá zakázky týkající se nemocnic, které podle obžaloby provázela korupce. Rath odmítá tvrzení vyšetřovatelů, že se korupce řídila s jeho vědomím. Podle něj o tom nejsou žádné důkazy.
„Nebyl předložen jediný důkaz, že bych věděl, že někdo zasahoval nelegálně do tvorby výběrového řízení, že byly předem vybrané firmy. Pokud tvrzení obžaloby přijmete a odsoudíte mě, pak prosím, aby v rozsudku bylo popsáno, kdo mi měl tu informaci říci, a jak jsem na to reagoval. Nic takového v provedených důkazech není,“ řekl Rath.
Státní zástupce Petr Jirát viní bývalého významného politika ČSSD z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované z části Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Rathovi hrozí až 12 let vězení, Jirát navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku.