Najmon se brání proti svému odvolání z čela úřadu práce, je podle něj nezákonné

Odvolaný šéf úřadů práce Viktor Najmon

Odvolaný šéf úřadů práce Viktor Najmon Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Bývalý šéf Úřadu práce ČR Viktor Najmon se rozhodl bránit rozhodnutí o svém odvolání z funkce. Podal odvolání k nejvyššímu státnímu tajemníkovi. Najmona v polovině února zbavil postu ministr práce Marian Jurečka, který tvrdil, že je s jeho prací dlouhodobě nespokojený. 

„V reakci na mé svévolné a nezákonné odvolání před dvěma týdny z funkce generálního ředitele úřadu práce ze strany ministra práce Mariana Jurečky a státní tajemnice Ingrid Štegmannové jsem v zákonné lhůtě dne 28. února podal opravný prostředek,“ uvedl Najmon pro ČTK.

Úřady práce se podle Jurečky potýkají s celou řadou problémů, které ve výsledku komplikují jejich servis občanům. Zaměstnanci úřadů práce se musejí vypořádávat s nárůstem agendy už od covidu, která přerostla v řešení inflace a vlny ukrajinských uprchlíků. Vyřizování a vyplácení dávek a příspěvků se zpožďuje, což působí nemalé potíže občanům.

Vedení úřadu nebylo podle Jurečky při odstraňování problémů dostatečně aktivní, například pomalu reagovalo na požadavky na personální posílení úřadů práce. „Jde o vleklé a neřešené problémy, na které jsem vedení úřadu práce opakovaně upozorňoval a společně s kolegy z ministerstva práce a sociálních věcí jsme navrhovali celou řadu řešení a opatření, která by přinesla systémové zlepšení situace. Ta se však nevyvíjí dobře,“ uvedl ministr v polovině února. 

Na úřadech práce je 11,5 tisíce pracovních pozic, podle vyjádření Najmona ze začátku února bylo neobsazených 381 míst. Zaměstnanci a jejich odbory si v minulém roce stěžovali na nízké ohodnocení, přetížení i na agresivitu některých klientů. Pracovníci dokonce vyhlásili stávkovou pohotovost. Jurečkův rezort jim nakonec přislíbil zvláštní příplatek, který je vyplácen od začátku tohoto roku.

Najmona jmenovala do funkce v roce 2020 Jurečkova předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD).