Nákupy za miliardu. Armáda si pořídí další útočné pušky a tatrovky

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit Zdroj: ctk

Armáda plánuje urychlený nákup tisíců nových útočných pušek nebo desítek nákladních automobilů Tatra. Chce tak doplnit své zásoby v případě nutného nasazení v rámci NATO nebo při střežení hranic proti migrační vlně. Materiál, který počítá se zadáním 11 zakázek českým firmám a státním podnikům za zhruba 1,24 miliardy korun, dnes projednala vláda.

„Jedná se o pořízení již naplánovaného materiálu dle nové časové prioritizace, sestavené vzhledem k probíhající uprchlické krizi,“ uvádí se v dokumentu, který dnes vládě předložil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Peníze chce ministerstvo zaplatit ze svého rozpočtu. Na zadání všech zakázek chce využít ministerstvo výjimku ze zákona, která mu umožňuje neřídit se zákonem o veřejných zakázkách.

„Podnětem pro nás byla zejména neustále se zhoršující bezpečnostní situace ve světě, která reálně představuje ohrožení bezpečnostních zájmů České republiky a českých občanů. Po vyhodnocení všech aktuálních rizik a hrozeb muselo ministerstvo na tuto situaci efektivně a adekvátně reagovat,“ uvedl Stropnický.

Pušky s lasery

Největší položkou je nákup 2600 útočných pušek CZ 805 Bren s potřebným příslušenstvím. Armáda tento typ zbraní používá od roku 2011, od uherskohradišťské České zbrojovky jich nakoupila přes 17 500. K útočným puškám chce ministerstvo koupit několik tisíc zaměřovacích dalekohledů a systémů nebo zaměřovacích laserů.

Součástí zakázky, která má být zadána bez výběrového řízení přímo výrobci, je i koupě 800 podvěsných granátometů, přepravní obaly pro pušky nebo soupravy pro zbrojíře. Ministerstvo by mělo za celou objednávku zaplatit 418,1 milionu korun bez DPH.

Voják 21. století

„Účelem nákupu je zabezpečit vyzbrojení primárně příslušníků jednotek pozemních, vzdušných sil a dále jednotek aktivních záloh moderní a účinnou ruční zbraní v rámci plánovaného procesu jejich vybavení integrovaným kompletem vojáka - Modulárním bojovým kompletem Vojáka 21. století,“ uvedlo ministerstvo k zakázce. Při případném společném nasazení s policií by vojáci využili podle úřadu především pozorovací přístroje.

Ministerstvo dále plánuje pořídit 5500 pistolí CZ 75 SP-01 Phantom za 61 milionů korun bez DPH nebo modernizaci pěti kusů stávajících pozorovacích a průzkumných systémů LOS a Sněžka a obměnu zařízení rádiového průzkumu stanovišť elektronického boje dohromady za asi 150 milionů.

Nákup nových tatrovek

Stamiliony korun dále ministerstvo investuje do nákupu automobilové techniky. Kromě jednoho lehkého obrněného průzkumného vozidla Iveco armáda koupí 56 středních a těžkých nákladních vozidel Tatra.

V oblasti logistiky půjde o koupi 33 multifunkčních nafukovacích stanů, pěti rozvodných souprav a 14 mobilních elektrocentrál. „Zvýší se tak schopnosti armády zřizovat polní velitelská a další stanoviště, jídelny a dílny a zároveň se navýší i ubytovací kapacity,“ uvedl Medek.