Nečas obhájil pozici v čele ODS, Fuksu porazil už v prvním kole

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. Na stranickém kongresu v Brně pro něj v tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Jeho protikandidát, exministr Ivan Fuksa, získal 178 hlasů z 592. Oznámil to předseda volební komise Jan Vidím. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů.

Nečas po volbě uvedl, že svůj mandát považuje za silný. V nejbližších dnech se rozhodne, jak bude řešit potíže s vnitrostranickými rebely a jejich odmítáním zvýšení daně z přidané hodnoty. Žádné řešení rozkolu uvnitř ODS doposud nenastínil.

„Cítil jsem, že situace vůbec není jednoznačná, že je to opravdu kritická volba, kritické zvažování, že nehážete automaticky volební lístky,“ řekl Nečas delegátům po volbě. Váží si prý „kritické podpory“, kterou dostal, a bere ji jako závazek lépe komunikovat se členy ODS. „Počet získaných hlasů považuji za silný mandát,“ řekl Nečas na tiskové konferenci bezprostředně po vyhlášení výsledku volby.

Cílem znovuzvoleného předsedy bude, aby dosáhl jednoty uvnitř strany, protože veřejnost si podle něj již nepřeje žádné další spory občanských demokratů.

Fuksa kandidaturu veřejně oznámil v sobotu večer. Exministr zemědělství a jeden z pěti poslanců, kteří odmítají Nečasovu verzi vládního daňového balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, získal nezanedbatelnou podporu stranického kongresu. Víkendový sjezd nyní pokračuje volbou místopředsedů.

Podle Nečase by nebylo šťastné, kdyby se Fuksa stal prvním místopředsedou strany. Uvedl k tomu, že by se zástupce skupiny rebelů ocitl ve schizofrenní roli. Podle šéfa strany si Fuksa na jedné straně myslí, že Nečas vede vládu tak špatně, že by v čele strany neměl být, na druhé straně by s ním ale nyní musel velmi úzce spolupracovat.

Oba názoroví oponenti se přitom shodují, že strana je v kritické situaci a je nutné ji názorově stmelit.