Nečas přivítal delegáty kongresu: Nebude to Nuda v Brně

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: profimedia.cz

V Brně začal v pořadí 23. kongres ODS. Delegáti, kteří se schází v napjaté atmosféře po prohraných krajských a senátních volbách, budou především volit nové stranické vedení. Ve hře je politická budoucnost nynějšího předsedy strany a premiéra Petra Nečase. Kongres tak má co říct také k osudu nynější Nečasovy koaliční vlády, kterou oslabuje nejednota poslaneckého klubu ODS. Nečas delegáty hned na začátku kongresu krátce přivítal.

„Čeká nás kongres velmi zajímavý. Kongres, který takto zajímavý dlouho nebyl a možná ještě dlouho nebude. V žádném případě to tady nebude žádná 'Nuda v Brně',“ řekl v úvodu.

Je možné, že část jednání kongresu, označovaná jako „politická diskuse“ bude pro média uzavřená. Hlasováním o tom rozhodnou delegáti na úvod jednání. „Očekává se velmi bouřlivá diskuse. Není úplně nejlepší pro politickou stranu, kdyby to běželo v přímém přenosu. Někteří mají přesně opačný názor,“ vysvětlil tento nápad novinářům šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, z jehož moravskoslezského regionu návrh vzešel.

Naopak otevřený by kongres měl být podle místopředsedkyně strany a šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. „Osobně nemám problém, aby to bylo otevřené,“ uvedla. Němcová očekává, že se vyjasní, co bude ODS dělat ve Sněmovně, zda a jak bude pokračovat vláda. „To je základní úkol kongresu,“ podotkla.

Petr Tluchoř, který je vnímán jako lídr vnitrostranické opozice, je přesvědčen, že kongres je „inteligentní těleso, které se rozhodne správně a pro záchranu ODS“. Odmítl, že by se chtěl ucházet o post předsedy strany, bylo by ale podle něj správné, kdyby někdo jiný rukavici zvedl a Nečasovi se v boji o předsednický post postavil.

„Bojím se, že ODS skončí,“ prohlásil Tluchoř k možnosti, že by kongres nějakým způsobem zavázal poslance k podpoře vládního balíčku, který zvyšuje některé daně a se kterým straničtí nespokojenci nesouhlasí. ODS se podle něj musí vrátit k pravicové politice a vrátit do ČR „reformní étos“.

Šéf klubu ODS v Senátu Jaroslav Kubera míní, že kongres Nečasovi předsednickou funkci potvrdí. „Bude to taková bramboračka. Všichni se vypovídají a nakonec všechno dobře dopadne,“ myslí si. Je podle něj totiž nesmysl, aby premiér nebyl zároveň předsedou nejsilnější vládní strany. „Možná, že za tři měsíce bude nový kongres, to neumím odhadnout,“ dodal.

Kongres plánuje oslovit také bývalý předseda strany a expremiér Mirek Topolánek. „Jdu jim říct, 'Dobrý den',“ řekl novinářům při příchodu na jednání kongresu v pavilonu G brněnského Výstaviště. Kongres osloví také hosté, mezi kterými je předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg a lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Před zahájením kongresu se u výstaviště sešla skupinka asi deseti aktivistů Hnutí Duha, aby protestovala proti energetické koncepci připravované ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou (ODS). Ekologům se zejména nelíbí, že je zvyšuje českou závislost na zdražující se ropě a zemním plynu z Ruska. ČR by měla jít podle nich cestou hledání energetických úspor a alternativních zdrojů, řekl Martin Mikeska z vedení hnutí. Ekologové již výhrady zaslali písemně Kubovi.