Nečas: Vývoj ve světě by měl vést k rychlejšímu snižování schodků

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Současný vývoj na světových finančních trzích potvrzuje nutnost pokračovat v konsolidaci veřejných financí a měl by vést k ještě razantnějšímu a rychlejšímu tempu snižování rozpočtových schodků. Po dnešním jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas s tím, že korekce výhledu české ekonomiky v souvislosti s nynějším vývojem na globálních trzích je předčasná.

„V krátkodobé perspektivě je možné jedině co nejrychleji tlačit deficity směrem k nule a dělat všechno pro to, aby růst mezd nepředběhl růst produktivity práce. Shodou okolností, je to přesný opak toho, co by si přály odbory,“ doplnil ministr financí Miroslav Kalousek.

Světové finanční trhy v posledních dnech zažily silné oslabení a výrazné výkyvy cen. Pokles amerických akcií začal v pondělí v reakci na snížení ratingu USA agenturou Standard & Poor's. Vývoj na burze se později zvrhl v panický výprodej, v němž hlavní indexy klesly až o téměř sedm procent, nejvíce od prosince 2008. Panika se následně přenesla i na trhy v Asii a Evropě.

Investoři se nyní globálně uchylují se do bezpečných útočišť, což je zejména zlato, švýcarský frank a americké státní dluhopisy. Na jejich atraktivitě se nic nezměnilo ani po snížení ratingu USA.