Nechci straně udílet rady, napsal delegátům kongresu ODS Klaus

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Situace v ODS není lhostejná prezidentu republiky a zakladateli této strany Václavu Klausovi. Někdejší předseda i čestný předseda strany to uvedl ve zdravici, kterou kongresu přečetl jeho kancléř Jiří Weigl. Klaus zdůraznil, že straně ve složité situaci nechce udílet jakékoliv rady či doporučení. Osobně kongres oslovil předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg, který zdůraznil, že koalici, vládě, ani koaličním stranám není prospěšné, když se jedna z nich před očima partnerů rozpadá.

ODS prožívá těžké období, míní Klaus, který dnes odlétá na summit EU-Asie v Laosu. Bylo to podle něj zjevné už delší dobu a názorně to ukázaly poslední krajské a senátní volby. Rady či doporučení udílet nechce, nemá prý k tomu sebemenší oprávnění.

„Navíc vím, že mnozí z vás si jsou hloubky současného problému v ODS dobře vědomi,“ vzkázal delegátům prezident, který v minulých měsících vládě předsedy ODS Petra Nečase několikrát výrazně zkomplikoval život. Kongres by podle něj měl dát impulz k tomu, aby se ODS stala znovu respektovanou, důvěryhodnou a veřejnosti srozumitelnou pravicovou stranou.

Schwarzenberg vyzval k zamyšlení nad skutečným obsahem a významem slova pravice. „Souhlasím s Petrem Nečasem, že výše daní jako taková není znamením pravice či levice nýbrž obraz národohospodářské nutnosti,“ poznamenal. Hlavní dělící čára podle něj vede mezi těmi, kdo stoprocentně stojí za demokracií, vládou práva a svobodou a těmi, kteří jsou v těchto věcech ochotni dělat kompromis.

Za největší selhání politiky pravicových stran pak v této souvislosti označil, že pro voliče ČSSD je přijatelnější koalice s KSČM než s demokratickou pravicí. „Nad tím bychom se měli zamyslet a já bych velice varoval před tím, abychom dopustili v naší zemi tak hluboký konflikt mezi demokratickými politickými stranami,“ zdůraznil předseda TOP 09.

„Doufám, že se stmelení vaší strany podaří a společně dokončíme to dílo, které jsme začali,“ uzavřel ministr zahraničí koaliční vlády.

Čerstvá předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake v dopise delegáty kongresu ujistila, že její politické uskupení je připraveno pomoci při provádějí srozumitelné, konsistentní a férové vládní politiky.

Také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ODS popřál, aby překovala složitou situaci ve straně a v koalici. ODS podle něj může něho hledat v lidovcích ve snaze o štíhlý a funkční stát a o solidatitu spojence. Problém pravice vidí Bělobrádek v tom, že je roztříštěná. Také on varoval před možnou vládou KSČM. Kongres oslovila i předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.