Nechtěné pražské radní zůstávají

Petra Kolínská

Petra Kolínská Zdroj: ctk/ap

Hnutí ANO se rozhodlo nevyslyšet volání opozice a nepodpořilo odvolání některých radních. To by znamenalo konec koaliční smlouvy na pražském magistrátu.

Nespokojenost koalice i opozice s pražskými radními Petrou Kolínskou (SZ/Trojkoalice) a Janou Plamínkovou (STAN/Trojkoalice) neutuchá, obě političky si však svá místa ještě chvíli podrží. Opozici se včera nepodařilo do programu zastupitelstva prosadit jednání o personálních změnách v radě hlavního města.

Přestože se v minulých dnech spekulovalo, že by vládnoucí hnutí ANO mohlo odvolání kolegyň podpořit, po hodinové poradě se zastupitelé z hnutí ANO rozhodli nehlasovat pro zařazení bodu na program. Stejně se zachovaly ČSSD a Trojkoalice, které jsou s ANO v radě. Odvolání radních by totiž znamenalo i konec koaliční smlouvy.

Kolínská ani Plamínková nevidí pro svůj odchod důvod. „Přežila jsem další pokus o odvolání. Už ani nespočítám, kolik jich za čtyři roky bylo. Je škoda, že se kolegové spíš než na pikle víc nesoustředí na práci,“ reagovala Plamínková. Koalice již několik týdnů vede dohodovací řízení, které může v krajním případě dopadnout i vypovězením koaliční smlouvy.

Projednat personální změny žádala opoziční ODS, která spolu s TOP 09 navrhla i podmínky, za nichž by byla ochotná podpořit menšinovou radu. „Koalice chce mít až do voleb klid a teplé židle. Místo ,120 dnů pro Prahu‘ proto na zastupitelstvu zvítězilo ,120 dnů nemakání‘,“ zkritizovala pražskou radu místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.