Nejlepším místem pro život je letos Praha

Hradčanské panorama

Hradčanské panorama Zdroj: pinkas martin/euro

Nejlepším místem pro život je letos podle výzkumu projektu Místo pro život Praha, následovaná Královéhradeckým a Plzeňským krajem. Nejhůř se žije ve Středočeském a Ústeckém kraji. Výsledky vznikly kombinací statistických dat, názoru kolegia odborníků a průzkumu zemi 1400 obyvateli všech krajů.

Na prvním místě se letos umístila Praha. „Práce se v Praze shání daleko snáze než v jiných regionech, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací,“ odůvodnili autoři výzkumu výsledek. Problematická je v hlavním městě kriminalita, znečištění ovzduší a téměř o 71 procent méně zeleně než ve zbytku země.

Druhý Královéhradecký kraj získal nejlepší hodnocení v oblastech zdravotní a sociální sféry a v kvalitě pracovních podmínek. Nejvyšší je tam míra bezbariérovosti, nízká průměrná nemocnost a druhý nejvyšší počet lékáren. „Kraj úspěšně zaměstnává osoby se zdravotním postižením, snižuje se dlouhodobá nezaměstnanost,“ uvedli autoři výzkumu. Zároveň kraj vede v recyklaci odpadu a počtu kulturních institucí. Problémem zůstává nezaměstnanost lidí do 24 let.

Loňský vítěz Plzeňský kraj klesl letos na třetí místo. Získal ho díky kvalitním pracovním podmínkám, vzdělání a péči o děti. Klesá dlouhodobá nezaměstnanost a platy patří k nadprůměrným. Lidé mají dost kulturního i sportovního vyžití, vyprodukují nejméně odpadu. Problematická je ale stále infrastruktura, až 16 procent lidí nemá přístup k pitné vodě a silnic a dálnic je o 30 procent méně než jinde. I loni se o první tři místa podělily tyto tři kraje. Plzeňský byl na první místě, druhá Praha a třetí Královéhradecký.

nejlepší místo pro život 2015nejlepší místo pro život 2015 | ctk