Nejobdivovanější firmou roku 2012 je Škoda Auto

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto opět zvítězila ve 14. ročníku ankety 100 obdivovaných firem České republiky za rok 2012. Stejně jako loni obsadila druhé místo energetická společnost ČEZ, třetí místo obhájil autobusový dopravce Student Agency.

V první desítce se na dalších místech umístily společnosti Agrofert Holding, Kofola, Linet, Plzeňský Prazdroj, Česká spořitelna, Komerční banka a PPF.

Agrofert holding podnikatele Andreje Babiše poskočil z loňského osmého místa na čtvrté a výrobce nemocničních lůžek Linet povýšil z deváté příčky na šestou. Společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se mezi první desítkou objevila poprvé. Místo mezi nejobdivovanějšími tentokrát nezbylo na Českou pojišťovnu.

Žebříček je tvořen na základě hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací oslovených Sdružením Czech Top 100. Mezi kritéria patří například dlouhodobá hodnota firmy, kvalita výrobků, odpovědnost k životnímu prostředí, vztah ke společnosti či podpora obecně prospěšných projektů.

10 nejobdivovanějších firem roku 201210 nejobdivovanějších firem roku 2012 | Czech Top 100

Sdružení Czech Top 100 vzniklo v roce 1994 s hlavním cílem pravidelně sestavovat a zveřejňovat seznam nejvýznamnějších společností v ČR a na základě porovnávání vybraných ekonomických ukazatelů je seřadit do uceleného žebříčku. Nyní vyhlašuje každoročně celou řadu žebříčků - například 100 nejvýznamnějších firem ČR, 100 obdivovaných firem ČR nebo žebříček Nejlepších výročních zpráv.