Nejsem terorista, zopakoval muž, který poslal Babišovi jed

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Ital slovinského původu Ivan Cernic, který je podezřelý, že loni poslal otrávený dopis místopředsedovi české vlády Andreji Babišovi, dnes před soudem znovu odmítl obvinění z terorismu. Řekl, že pouze na černém trhu obchodoval s jedovatými látkami. Prý vůbec nevěděl, kdo Babiš je. Až od policie se prý dozvěděl o tom, že jde o českého politika. Soud s Cernicem začal dnes ve slovinském městě Koper.

„Nejsem terorista, jen prodávám ty látky na černém trhu přes internet,“ hájil se čtyřiadvacetiletý Cernic. Slovinská policie ho zadržela koncem loňského roku v Nové Gorici a letos v květnu ho speciální prokuratura obžalovala ze tří trestných činů. Kromě terorismu, spočívajícího v odeslání obálky se smrtelnou dávkou jedu, i z nelegální výroby a obchodu se zakázanými látkami a z falšování úředních listin.

Cernic, který studuje veterinární lékařství, podle obhajoby „pouze“ obchodoval na černém trhu s chloridem rtuťnatým a plnil jen pokyny klienta, kam má tuto látku poslat. Muž obvinění z terorismu odmítl již v zářijovém přípravném řízení. Dnes zopakoval, že se tato obvinění nezakládají na pravdě a že s nimi nemá nic společného.

Jed je běžně k dostání

Chlorid rtuťnatý prý koupil na portálu eBay, tato látka je v Itálii běžně v prodeji. Jak uvedl, zakoupil 150 gramů za 150 eur a poté dalším kupcům nabízel 10 gramů za dvacet eur. Takto prodal šest balíčků jedovaté látky.

Babišovu adresu mu údajně dal anonymní kupec. Myslel si prý, že je zákazník a ten, komu má být balíček odeslán, jedna a tatáž osoba. „Předtím jsem jméno Andrej Babiš nikdy neslyšel. Nevěděl jsem, že je to český podnikatel, ani že je to ministr,“ dodal Cernic. Prokurátorka Bojana Podgorelecová ale jeho tvrzení odmítá. Jak uvedla, Cernic se podle ní spolu s dalšími neidentifikovanými osobami vědomě podílel na teroristických aktivitách.