Největší české nemocnice se odstátní. Ludvíkův plán schválila vláda

Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví.

Miloslav Ludvík (uprostřed) se stal novým ministrem zdravotnictví. Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík s manželkou Renatou
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
DANA JURÁSKOVÁ, MILOSLAV LUDVÍK, BOHUSLAV SOBOTKA, premiér, politik, ALEŠ LINHART
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
7
Fotogalerie

Vláda schválila návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který narychlo připravil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Podle návrhu by se o chodu největších českých nemocnic už nerozhodovalo jen na ministerstvu zdravotnictví. Politické řízení fakultních nemocnic bylo v minulosti kritizované.

Pro Ludvíka je to velký úspěch. Zákon o univerzitních nemocnicích měl za jednu ze svých priorit. „Další krok k tomu, aby páteřní síť nemocnic nikdo jen tak nezprivatizoval,“ komentoval schválení návrhu Miloslav Ludvík na Twitteru.

Původně Ludvík uváděl, že by vláda měla návrh projednat do konce února, aby se stihl schválit, než se po volbách změní sněmovna. Jinak návrh spadne pod stůl. V současné době je tedy času na schválení málo a hrozí, že se projednávání nestihne. Navíc se proti návrhu postavil předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Převedení dnešních fakultních nemocnic z právní formy příspěvkových organizací státu na zcela novou právní formu univerzitních nemocnic má zlepšit jejich řízení a odstínit je od přímého vlivu ministra zdravotnictví.

Klíčové kompetence by v univerzitních nemocnicích měla rada univerzitní nemocnice. Dnes rozhoduje o fakultních nemocnicích ministr zdravotnictví. V radě by tři členy mělo ministerstvo zdravotnictví, jednoho ministerstvo financí, další dva členy vysoká škola a jednoho odbory.

Některá rozhodnutí by pak musel posvětit i ministr. Univerzitní nemocnice bude právnickou osobou, kterou bude možné ustavit a zrušit pouze zákonem. Rada dává ministrovi zdravotnictví návrh na jmenování a odvolání ředitele, k čemuž je potřeba šest ze sedmi hlasů členů rady.


Vše o zdravotnictví čtěte zde >>>


Proti návrhu zákona o univerzitních nemocnicích se sešlo mnoho kritických připomínek, nesouhlasilo s ním ani ministerstvo financí. Ludvík proto svůj návrh měnil za pochodu. Stát by například neměl ručit za dluhy univerzitních nemocnic, jak ministr zamýšlel. Místo toho by fakultním nemocnicím mohlo ministerstvo financí poskytovat půjčky. Nakonec podle vyjádření Ludvíka ministerstvo zdravotnictví všechny závažné připomínky z jiných ministerstev vypořádalo.

Největším problémem zůstává finanční situace dnešních univerzitních nemocnic, které se mají převádět. Například Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně ohlásila za loňský rok ztrátu 231 milionů korun. A to dostala v letech 2014 a 2015 dotaci na oddlužení 900 milionů korun. 

Celkově univerzity zákon vítají, protože by na chod univerzitních nemocnic měly významně větší vliv než na dnešní fakultní nemocnice. Bez předchozího oddlužení ale za ně přinejmenším některé odmítají převzít odpovědnost. S oddlužením nesouhlasí ministerstvo financí.

„Je důležité, aby transformaci předcházelo řešení finanční nestability některých univerzitních nemocnic,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Pokud nebudou brněnské fakultní nemocnice před transformací na univerzitní nemocnice oddluženy, nepošle univerzita do řídících orgánů své zástupce. 

Problém s dluhy vadí i poslanci Vyzulovi. „Pokud to přijde do Sněmovny, může se to kompletně zamítnout, ale zatím nevím, jaká by byla podpora. Pokud by to prošlo prvním čtením a dostalo se to k nám do výboru, uděláme vše pro to, abychom pozměňovacími návrhy tuto verzi logicky upravili,“ uvedl Vyzula.

Návrh má své kritiky. Vadí jim mimo jiné jeho překotné projednávání. Ludvík dodal materiál 2. února, připomínkové řízení bylo zkrácené na pouhý týden. "K zákonu není zpracována RIA, takže lze jen odhadovat, že se plánuje do jednotlivých nemocnic vložit majetek řádově v hodnotě okolo šedesáti miliard korun,“ upozorňuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče na svých internetových stránkách. Pochybnosti jsou i o souladu s evropskými pravidly veřejné podpory.

 

Nemocnice, které by se měly od 1. ledna 2018 přeměnit na univerzitní

Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Fakultní nemocnice Olomouc

Fakultní nemocnice Ostrava

Fakultní nemocnice Plzeň

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Fakultní nemocnice v Motole

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha