Nejvíce návštěvníků láká Pražský hrad, zaujaly ale i regionální památky

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Nejnavštěvovanějším místem v Česku byl loni opět Pražský hrad, kam zamířilo téměř 1,8 milionu turistů. Druhé místo tradičně obsadila pražská zoologická zahrada, která přilákala 1,38 milionu lidí. V přední desítce je nováčkem expozice pivovarnictví v Plzni, která s počet 600 tisíc návštěvníků obsadila šesté místo. Vyplývá to z žebříčku, který sestavila agentura CzechTourism.

Mezi desítku nejlepších se dostal i soubor industriálních památek Dolní oblast Vítkovic a Landek Park. Loni tam zavítalo 809 tisíc návštěvníků, což místo řadí na čtvrtou pozici v žebříčku.

„Je potěšující, že v první desítce nejnavštěvovanějších turistických cílů nejsou jen pražské památky a turistické atrakce, ale že se stále více daří i regionálním produktům cestovního ruchu, především místním zoologických zahradám,“ uvedla ředitelka CzechTourismu Monika Palatková. Zoologické zahrady jsou v první desítce tři, hned na 11. místě je pak Zoo Dvůr Králové, kam loni zajelo 464 200 lidí.

Žebříček návštěvnosti turistických cílů agentura sestavuje na základě sledování více než 400 nejnavštěvovanějších turistických objektů. Upozorňuje ale, že v něm některé objekty mohou chybět. Žebříček má pouze orientační charakter a neslouží k hodnocení výkonnosti jednotlivých objektů. Žebříček reflektuje návštěvnost domácích i zahraničních turistů.

Nejnavštěvovanější místa v ČR v roce 2014
Umístění Místo Návštěvnost (v tisících osob)
1. Pražský hrad 1799,3
2. Zoologická zahrada Praha 1382,2
3. AquaPalace Praha 845,3
4. Dolní oblast Vítkovic, Landek Park, Ostrava 808,9
5. Staroměstská radnice, Praha 739,8
6. Pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Pivovarské muzeum a podzemí v Plzni 600,0
7. Zoologická zahrada Zlín (Lešná) 585,1
8. Židovské muzeum v Praze 580,0
9. Petřínská rozhledna, Praha 557,4
10. Zoologická zahrada, Ostrava 540,5