Nekonečná kauza Krtek jde znovu k soudu

Karolína Milerová, vnučka autora séria animovaných filmů O krtkovi Zdeňka Milera a majitelka společnosti Little Mole.

Karolína Milerová, vnučka autora séria animovaných filmů O krtkovi Zdeňka Milera a majitelka společnosti Little Mole. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Karolína Milerová
Krteček s nejlepšími skokankami do výšky: Marijí Kučinovou z Ruska a Italkou Alessií Trostovou
Jakub Holuša se raduje ze své zlaté medaile na domácím halovém evropském šampionátu
Zlatá radost v podání mílaře Jakuba Holuši
Krteček se často pohyboval v blízkosti půvabných atletek
42
Fotogalerie

V pondělí Vrchní soud v Praze projedná odvolání Karolíny Milerové ve vleklé kauze pozůstalosti po autorovi kresleného Krtka Zdeňku Milerovi. Vrchní soud bude rozhodovat o tom, zda Milerova vnučka má či nemá licenci na užití díla Krtek a jeho přátelé. Pokud by soud potvrdil verdikt Městského soudu, pozůstalá by se musela zdržet nakládání s dílem.

Ve věci pozůstalosti po tvůrci Krtka existují celkem dvě soudní kauzy. Jedna, která přijde na přetřes v pondělí, se týká sporu správkyně dědictví po autorovi Mileny Fischerové s jeho vnučkou Karolínou Milerovou. Tímto sporem se již dvakrát zabýval Městský soud v Praze. Jednou byla žaloba správkyně zamítnuta.

"Toto rozhodnutí následně Vrchní soud zrušil, pak rozhodl Městský soud znovu na podzim 2017, kde žalobě vyhověl, tedy určil, že smlouva je neplatná," popisuje advokát Fischerové Jiří Matzner. V pondělí bude Vrchní soud řešit odvolání Karolíny Milerové proti tomuto verdiktu Městského soudu.

Druhý spor vede správkyně dědictví Fischerová s dcerou Zdeňka Milera Kateřinou Milerovou. Předmětem řízení bylo rozhodnutí o platnosti či neplatnosti smlouvy, kterou Milerová s tvůrcem kreslené postavy uzavřela. Soudy přišly na řadu v návaznosti na vydanou knížku o paní Krtečkové. V tomto řízení Krajský soud v Praze rozhodl, že smlouva platná není a kniha nemá být nadále šířena.

"Oba spory jsou v zájmu zachování a ochrany dědictví, které spravuje správkyně," uzavřel Matzner.