Krteček jde opět k soudu. Vleklé spory dědiců jej mohou přivést do hrobu

Krteček se svojí pandou...

Krteček se svojí pandou... Zdroj: Foto Aha!: ara

Milena Fischerová bojuje u soudu proti vnučce kreslíře.
Správkyně dědictví Milena Fischerová.
Pohádková legenda Krteček
Pohádková legenda Krteček
Pohádková legenda Krteček
24
Fotogalerie

Hodnota děl a autorských práv na kreslené postavy Krtečka činí podle expertů až 400 milionů korun. Pozůstalí po autorovi o ně svádějí vleklou bitvu.

Příběh Krtečka pokračuje dnes u soudu. Boj o pozůstalost a autorská práva se vleče již sedmým rokem a řešení je stále daleko. Dědicové po autorovi Zdeňku Milerovi se totiž stále nedokážou domluvit. Vrchní soud v Praze projedná odvolání Kateřiny Milerové v případě autorských práv na kresleného Krtečka.

Soud se měl vyjádřit i k obdobnému případu odvolání Milerovy vnučky Karolíny, ale toto jednání odložil na listopad. Žaloby podala správkyně pozůstalosti Milena Fischerová, která s autorem Krtka spolupracovala 25 let a on ji do funkce jmenoval. 

Hodnota děl a autorských práv na kreslené postavy Krtečka a jeho přátel se podle dvou znaleckých odhadů pohybuje mezi 300 až 400 miliony korun. To je potenciál, který Krtek má, což je na postavičku z konce padesátých let bez masivního marketingu neuvěřitelné. „Krtek je v evropských poměrech v podstatě Disney, a proto je škoda, že se stále nedaří najít shodu,“ říká právník Jiří Matzner, který zastupuje u soudu správkyni Milerova dědictví Milenu Fischerovou.

Správkyně napadla platnost licenčních smluv na kreslené postavy, kterými disponují dcera Kateřina a vnučka Karolína. Důvodem je to, že než se o potenciálním dědici rozhodne, tak musí řádně spravovat pozůstalost i všechny nové tržby. To ale komplikují právě smlouvy, na jejichž základě mohou licence prodávat i dcera s vnučkou. Ostatní peníze, které Krtek vydělal během uplynulých sedmi let, přitékají na nedotknutelný vázaný fond.

„Ve chvíli, kdy si zájemci o licence řeknou, že se celý spor vleče příliš dlouho, a vlastně nevědí, zda platí tomu pravému, tak mohou přestat. To by pro Krtka mohlo znamenat smrt,“ uvedl Matzner.