Některé české portály čelily rozsáhlému útoku hackerů

Hackeři

Hackeři

Jeden z nejrozsáhlejší útoků hackerů dnes zažily některé z největších internetových portálů v Česku. Všechny informovaly o špatných zkušenostech s firmou 1. faktorská. Firma jakoukoliv souvislost s útokem odmítá. Informovala o tom dnes televize Nova.

Počítačový odborník Nově řekl, že více než 10 tisíc počítačů útočilo například na stránky blog.cz, a to ne na úvodní stránku, ale na konkrétní blog, na kterém bylo napsáno, ať si lidé dávají na 1. faktorskou pozor. Množství počítačů, které blog napadly, se začalo tvářit jako návštěvníci. Systém se pak zahltil a padal. Každou vteřinu se do něj generovalo okolo 13 tisíc přístupů. Podobně skončil i server podvodnefirmy.cz, uvedla televize.

IP adresy „takzvaných návštěvníků“ byly podle Novy z celého světa, hlavně ale u Ruska nebo Ukrajiny, dodala televize.

Podle IT specialisty je možné, že si tento útok objednala pravděpodobné samotná firma 1. faktorská. Firma ale prý o ničem neví. Jednatel firmy Nově řekl, že jeho společnost podala žaloby na firmy, které o ní negativně psaly a hackerský útok ani není v jejím zájmu. Přišla by tak prý o důkazy, které bude u soudu potřebovat.