Němci živí naději na českou armádní zakázku za desítky miliard

Transportér PUMA

Transportér PUMA Zdroj: profimedia.cz

Transportér PUMA
Transportér PUMA
Obrněný transportér Puma
4
Fotogalerie

Konsorcium PSM německých zbrojovek Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme se stále drží ve hře o více než padesátimiliardovou zakázku ministerstva obrany na 210 bojových vozidel pěchoty. Jeho obrněnce Puma přitom ještě donedávna nesplňovaly dvě důležité podmínky – aby se do nich vešlo jedenáct vojáků a měly takzvané posádkové věže. Zda bude PSM spolu s dalšími třemi uchazeči v soutěži pokračovat, se má vyjasnit v řádu týdnů.

První požadavek české armády by už PSM splnilo. „Stávající kapacitu z devíti vojáků na jedenáct by šlo zvýšit prodloužením korby a přidáním pojezdových kol,“ řekl deníku E15 na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně zástupce německého uskupení, který si přál zůstat v anonymitě.

Částečně se tak potvrdil předpoklad ministerstva, že tak velké a renomované firmy by dokázaly pumy používané Bundeswehrem upravit.

Problém však údajně přetrvává s dálkově ovládanou věží, v níž nemohou sedět žádní vojáci, tedy velitel se střelcem. „Konstrukce pumy neumožňuje, aby měla posádkovou věž,“ tvrdí nejmenovaný představitel PSM.

Zbývající tři zájemci o zakázku jsou americko-španělská General Dynamics European Land Systems, britská BAE Systems a německý Rheinmetall, který se o zakázku uchází nejen jako součást PSM, ale i samostatně. Tato uskupení ujišťují, že vozidla posádkovými věžemi osadí. I podle nich jsou však v současnosti běžnější automatické věže. Na brněnském výstavišti byla k vidění například na bojovém vozidle pěchoty Ascod z produkce GDELS.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek potvrdil, že žádný zájemce dosud nebyl vyřazen. „Na konci minulého měsíce proběhla jednání s výrobci. Chtěli jsme po nich doplnění k odpovědím na naše otázky týkající se mimo jiné technických parametrů,“ uvedl.

Uskupení PSM zatím oficiálně neřeklo, že požadavku na posádkovou věž nevyhoví. Teprve až to případně udělá, ministerstvo ho zřejmě vyškrtne. „Zástupci konsorcia byly stejně jako ostatním pouze sděleny požadavky na doplnění dodaných informací,“ dodal Pejšek s tím, že v dalších týdnech úřad informace posoudí a rozhodne, kdo bude ve vícekolovém jednacím řízení pokračovat.