Armádní soutěž na obrněnce může skončit u soudu

pasový obrněný vůz

pasový obrněný vůz Zdroj: ČTK

Obrněný transportér Puma
Transportér PUMA
Transportér PUMA
4
Fotogalerie

V rekordní armádní zakázce na 210 pásových bojových vozidel za více než padesát miliard korun se objevil další problém. Kromě dvou neúspěšných pokusů ministerstva obrany vybrat právního poradce, který by mu se zakázkou pomohl, zvažuje podle informací deníku E15 jeden z uchazečů o zbrojní kontrakt, německé konsorcium PSM firem Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, soudní při.

Sdružení firem PSM se podle dostupných informací domnívá, že ministerstvo nepostupovalo transparentně, když dva roky tvrdilo, že vozidla Puma vyvinutá podle zadání Bundeswehru vyhovují požadavkům českého vojska. Že tomu tak není, ukázaly technické specifikace předané koncem března čtveřici zájemců vybraných v marketingovém průzkumu. Vyplývá z nich, že pumy by bylo třeba upravit. Nabídky mají soutěžitelé předložit tento čtvrtek.

Samotná firma se nechtěla k dění kolem tendru vyjadřovat. „PSM nebude komentovat probíhající výběrové řízení. Faktem je, že vozidla Puma splňují všechny parametry, které ministerstvo na začátku požadovalo,“ reagoval na dotazy deníku E15 český zástupce německého uskupení Jiří Grund.

Konsorcium už poslalo ministerstvu několik námitek a naposledy stížnost kvůli diskriminaci, s níž neuspělo.

„Byla vypořádána a minulý týden odeslána. Na armádou požadovaných základních parametrech vozidel nemáme důvod nic měnit,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

„PSM tvoří velké a renomované firmy, které by naše požadavky zvládly splnit. Musely by ale pumy upravit,“ řekl zdroj blízký úřadu Lubomíra Metnara (ANO).

Ve sporu jde o zbraňovou věž a počet vojáků, který se má do obrněnců vejít. Před měsícem se potvrdily spekulace, že české vojsko chce posádkovou a nikoli dálkově ovládanou věž.

Zbývající tři možní dodavatelé ujišťují, že podmínce vyhoví. Běžnější však je, že velitel a střelec ovládají věž joysticky z korby, kde jsou více chráněni. Ministerstvo namítá, že posádkovou věž žádá například britská, norská nebo australská armáda.

Komplikací je pro konsorcium PSM i další podmínka. Tou je, aby se do vozidel vešlo jedenáct vojáků. Německé pumy jsou konstruované jen pro devět lidí.