Němeček navrhne změny v radách zaměstnaneckých pojišťoven

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhne vládě odvolání tří členů správních rad zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven a jejich nahrazení novými lidmi. Předkládá také nové jméno za předsedu Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu, který odstoupil z funkce člena správní rady Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

O chystaných změnách informoval Zdravotnický deník. Termín předložení návrhu vládě zjišťujeme na ministerstvu zdravotnictví. Němeček chce podle webu také potvrdit pro další funkční období zástupce ministerstva v jedné správní a třech dozorčích radách. Do rozhodujících orgánů pojišťoven posílá většinou své náměstky a vedoucí odborů.

Členem správní rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví by se měl stát Němečkův náměstek pro legislativu a právo Radek Policar, členem správní rady Revírní bratrské pokladny vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven ministerstva Jan Zapletal. Členkou správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny by se měla stát ministerská náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová.

K 8. lednu se vzdal funkce člena správní rady Zaměstnanecké pojišťovny Škoda Václav Krása, navrženo je jmenování zaměstnance ministerstva zdravotnictví Tomáše Trocha.

K 2. únoru skončilo funkční období dosavadních členů orgánů zdravotních pojišťoven, proto Němeček navrhuje jmenování zaměstnance ministerstva Radko Česeneka za člena správní rady Zaměstnanecké pojišťovny Škoda ve druhém funkčním období a zaměstnankyně ministerstva Hany Semínové za členku dozorčí rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví ve druhém funkčním období.

Ze stejného důvodu navrhuje ministr jmenování svého náměstka pro ekonomiku Petra Landy za člena dozorčí rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra v prvním funkčním období a vedoucího ministerského oddělení koordinace systémů zdravotního pojištění Romana Odložilíka za člena dozorčí rady Revírní bratrské pokladny.

Komu se v roce 2016 prodraží zdravotní pojištění?