Němeček rozděloval peníze pro zdravotnictví, prioritu mají platy v nemocnicích

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) oznámil, jak chce příští rok rozdělit veřejné peníze na zdravotní péči. Vyhláška se ještě může mírně změnit, hlavní priority ministerstva jsou jasné. Už druhý rok za sebou jde významná část peněz, které získá zdravotnictví navíc, na vyšší platy v nemocnicích a na kompenzace zrušených regulačních poplatků.

Díky oživení ekonomiky i přisypání ze státního rozpočtu bude ve zdravotnictví o 10,2 miliardy korun více než letos, celkem 258,3 miliardy. Nemocnice si polepší o pět miliard, ambulance o 1,4 miliardy. Na rozdíl od předchozích let ministerstvo očekává, že porostou také výdaje na léky, a to o 2,1 miliardy. Úhrady léků už zkrátka níž stlačit nejdou.

Nárůst paušálních úhrad o 2,5 procenta znamená, že nemocnice mohou přidat svým zaměstnancům zhruba pět procent. Odbory žádaly desetiprocentní navýšení odměn.

Jak poznamenal šéf zdravotnictví Němeček, s navrhovanými úhradami asi nebude úplně spokojený nikdo

Jak poznamenal Němeček, s navrhovanými úhradami asi nebude úplně spokojený nikdo. Ačkoli ministr pár dní předtím oznámil, že soukromým lékařům zvýšil cenu práce v sazebníku výkonů o deset procent, ve skutečnosti kvůli úhradové vyhlášce počítají proti roku 2015 naopak s mírným poklesem úhrad. Vyhláška jim slibuje úhrady nanejvýš o procento vyšší než v roce 2014.

„Problém je, že to tak zdaleka není první rok. Ambulantní sektor je na druhé koleji, přidává se do nemocnic,“ říká předseda Sdružení ambulantních lékařů Zorjan Jojko. U praktických lékařů zavádí Němeček několik motivačních nástrojů pro lékaře, kteří si poctivě zvou svoje pacienty na preventivní prohlídky. „Chceme víc platit za péči a méně za to, že má lékař někoho v kartotéce,“ uvádí Němeček.

Do ordinací se vrátili pacienti. „Jenomáci“ vysávají zdravotnický rozpočet