Německý server: V Praze se kradou značky cizincům, pak je vydírají

Německé auto

Německé auto Zdroj: Archiv E15

V Praze řádí zloději, kteří kradou z aut zahraničních návštěvníků české metropole poznávací značky a postižené pak vydírají. Za jejich vrácení žádají tučné "výkupné". Upozorňuje na to dnes německý server Südwest Presse.

Jak celý problém probíhá, líčí server na základě zkušenosti jednoho německého turisty z Drážďan. Svůj vůz odstavil na placeném parkovišti, a když se k němu vrátil, poznávací značky byly ty tam. Místo nich měl za stěračem lístek s telefonním číslem. Zavolal na ně a muž na druhé straně mu anglicky řekl, že značky může dostat zpátky, když zaplatí 500 eur (13 500 korun).

Turista se obrátil na policii, která mu však nebyla s to pomoci. Protože bez poznávacích značek vozidlo nesmí v České republice, stejně jako v Německu nebo Rakousku, jezdit, musel zavolat odtahovou službu, aby automobil přepravila do Drážďan. Štěstí měl v tom, že jako člen německého automotoklubu nemusel za tuto službu zaplatit.

Podle Südwest Presse česká policie uvádí, že během jednoho dne je takovýchto případů nahlášeno i 30, ale postižených může být i víc. „Hlásí se u nás zpravidla jen cizinci, kteří nechtějí za svoje značky zaplatit,“ cituje server mluvčího policie Tomáše Hulana. Většina okradených prý raději zaplatí, aniž se obrátí na policii.

Do Prahy nejezdit autem

Hulan dnes popřel, že by údaj až o 30 případech byl oficiální informací pocházející od policie. Podle něj ho Südwest Presse, s nímž mluvčí nehovořil, převzal z dřívějšího článku serveru idnes.cz, který se odkazoval na blíže neurčený zdroj z policejního prostředí.

„Vím o oddělení, které prošetřuje případy v rámci jednotek,“ zdůraznil Hulan. Policie se podle něj snaží tyto kauzy centralizovat na jednom pracovišti, aby je nevyšetřovaly jednotlivé služebny zvlášť. Počet shromážděných případů bude zřejmý nejdříve počátkem příštího týdne.

„Co dělat?“ táže se v závěru svého materiálu Südwest Presse. „Platí stará rada: do Prahy nejezdit autem. Ani podzemní garáže hotelů nejsou bezpečné. Mohlo by se cynicky dodat, že město je stejně stále ucpané a navíc řidiči si kvůli nulové hladině alkoholu v krvi nemohou dát ani české pivo, protože kontroly jsou přísné. Vytvoření zvláštní komise alespoň ukazuje, že se příslušné pražské úřady tímto problémem přece jen zabývají,“ dodává Südwest Presse.