Nevolte parlamentní strany, radí Janeček

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

Iniciativa Vyměňte politiky.cz vyzvala lidi, aby v krajských volbách nevolili parlamentní strany. Neměli by ale prý rezignovat na politiku, jít k volbám a podpořit nezdiskreditované politiky. Iniciativa v kampani, kterou financuje podnikatel Karel Janeček, rozdala v krajích více než čtyři miliony letáků.

Web www.vymentepolitiky.cz nabízí informace o minulosti krajských kandidátů a hodnocení jejich dosavadní práce. „Nutnou podmínkou k obnově v České republice je změna politické reprezentace,“ řekl Janeček.

Podle zástupců iniciativy Vyměňte politiky.cz jsou krajské volby další příležitostí, jak vnést do politiky změnu. Právě v krajích se podle iniciativy kvůli korupci ztrácí více než polovina veřejných peněz. „Chceme vybudit lidi, aby šli k volbám, pokud by se podařilo dostat do hry malé strany, vznikla by opozice, která nyní úplně chybí,“ řekl jeden ze zakladatelů iniciativy Antonín Parma.

Leták, který iniciativa nechala rozdávat v krajích, nabádá, aby lidé nevolili parlamentní strany. Neměli by se prý bát volit malé strany, ale měli by si zároveň dát pozor na populisty a extremisty. Iniciativa také doporučuje volit místní uskupení. Kampaň podle jejích organizátorů stála 1,6 milionu korun. Většinu z toho zaplatil Janeček.

Jan Herzmann: Česká společnost je převážně levicová

Iniciativa upozorňuje na to, že lidé jsou před krajskými volbami z nynější politické reprezentace mimořádně frustrovaní.
„Lidé by měli projevit určitou odvahu a aktivitu, nechovat se jako stádo ovcí a podívat se koho volí,“ řekl Janeček.

Uvědomuje si prý, že lidé po korupčních aférách, které se nevyhnuly kromě ČSSD a ODS ani TOP 09 a Věcem veřejným, mají sklon na volby a podporu nových stran rezignovat. Platí podle něj ale, že než zachování politických poměrů je vždy lepší vnést do politiky nějakou změnu. Stále prý existují cesty, jak „ukončit rozkrádání veřejných rozpočtů politickými stranami a na ně napojenými zlojedy a jejich sluhy“.

Karel JanečekKarel Janeček | CTK

Janeček stojí také za další kampaní, která se objevila v dnešním tisku. Celostránkový inzerát v Mladé frontě Dnes a Lidových novinách odkazuje heslem „Máme málo času“ na další aktivitu zakladatele protikorupčního fondu, jejíž podrobnosti teprve zveřejní. Jde podle něj o aktivitu, která nesouvisí přímo s krajskými, ani prezidentskými volbami. Souvisí podle něj s politikou v širším slova smyslu.

„Nesouvisí to v žádném případě s mými politickými aktivitami, jak by se daly chápat v užším slova smyslu, to znamená s jakousi snahou o cokoliv, založení strany nebo tak, to vyvracím,“ řekl novinářům Janeček.

Iniciativa Vyměňte politiky byla jednou z občanských aktivit, které výrazně promluvily do sněmovních voleb v roce 2010. Její doporučení, aby lidé zdiskreditované politiky vyřadili kroužkováním, oslovilo tisíce voličů a zamíchalo stranickými kandidátkami.