Nezaměstnanost klesla na 8,2 procenta, podniky nabírají málo

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Nezaměstnaných v Česku ubylo. V květnu bylo bez práce 8,2 procenta lidí, v dubnu to bylo 8,4 procenta. Přibylo i volných pracovních míst - o 4,7 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Mírný pokles připisují analytici hlavně sezonním pracím, stalých míst v podnicích přibývá pomalu.

O práci se v květnu ucházelo 482 tisíc lidí, což je meziměsíčně zhruba o 15 tisíc méně. Volných pracovních míst úřady koncem května evidovaly 43 665, tedy téměř o 2 tisíce více než v předchozím měsíci a o 6 tisíc více než loni ve stejném období. Na jedno volné místo letos v květnu připadalo 11 nezaměstnaných.

„Lidí bez práce je méně. Je to ale jen díky sezóně zemědělských a lesnických prací. Podnikům se zatím příliš nedaří a nabírat ve velkém se nechystají. Ani veřejná správa nenabírá, a tak najít si práci je stále těžké. Ekonomika totiž lepším výsledkům příliš nenahrává. V prvním čtvrtletí se propadla o 0,7 procenta a pro firmy to v lepším případě znamená, že nemusí nabírat nové zaměstnance. V horším případě to bohužel znamená propouštění,“ komentoval statistiky Michal Kozub z Home Creditu.

Pavel Mertlík z Raiffeisenbank upozornil, že zlepšování situace na trhu práce zjevně zbrzdilo. „Zatímco v dubnu našlo nové zaměstnání 48 tisíc registrovaných nezaměstnaných, v květnu to bylo již jen necelých 37 a půl tisíce. Největší bolestí trhu práce zůstává to, že podnikatelský sektor nevytváří dostatek nových pracovních míst,“ uvedl Mertlík a dodal, že nezaměstnanost zamíří v průběhu třetího čtvrtletí směrem vzhůru kvůli příchodu absolventů škol na trh práce.

Nezaměstnanost meziměsíčně klesla v 75 okresech, přičemž nejvíce na Pelhřimovsku, Prachaticku, Rokycansku a v okresech Jindřichův Hradec a Klatovy. Republikový průměr přesáhla nezaměstnanost ve 43 okresech, z toho nejvyšší byla v okresech Most, Bruntál, Jeseník, Ústí nad Labem a Karviná.

Největší zájem měli zaměstnavatelé podle serveru Džob.cz o obchodní profese a IT pozice. Naopak nejmenší zájem byl o cukráře a pekaře, tedy specializované profese ve stravování. Server také zaznamenal snížení poptávky po nových zaměstnancích v oblasti strojírenství.

„Ze strany uchazečů o práci pořád dominuje zájem o administrativní pozice, ale bez specializace a jazyků. Administrativní pozice jsou ovšem pořád víc a víc specifikovány právě podle jazyků a PC dovedností,“ uvedla Weronika Kondziołková z Džob.cz.